Prøv avisen

Tørklædet er også en kristen tradition

I Danmark er det blandt kristne næsten kun nonner, som bærer tørklæde, men i andre dele af verden er tørklædet langt mere udbredt i kirkelige kredse. Også historisk har tørklædet haft betydning i den kristne tradition. – Foto: Jorge Saenz/ AP/ ritzau.

Muslimske kvinder med tørklæde bliver ofte genstand for debat i medierne, men også i den kristne verden har hovedbeklædning betydning

Tørklædet forbindes ofte med islam, men faktisk er det også en fast del af den kristne tradition. Paulus giver i Bibelen en begrundelse for tørklædet. Han skriver i sit første brev til Korintherne kapitel 11, at kvinder skal bære tørklæde i kirken. Han skriver, at kvinder bringer skam over deres hoved, hvis de beder med utildækket hoved. De kan lige så godt lade sig kronrage, hvis de ikke har tørklæde på. Men da det netop ifølge Paulus er skamfuldt at være kronraget, så skal de have tørklæde på.

I dag bærer kristne kvinder sjældent tørklæde, men nogle kristne grupper eller retninger ser gerne, at kvinderne bærer tørklæde, og få grupper har endnu regler derom. Eksempelvis har amish-folket regler for medlemmernes tøj. De bærer en simpel dragt, hvor mænd bærer hat, mens kvinderne bærer en kyse.

Den katolske kirke besluttede i 1917, at kvinder skulle dække deres hoved i kirken. Dette påbud blev dog ophævet i 1983. Katolske kvinder i lande med tradition for, at kvinder bærer tørklæde, følger dog stadig denne skik.

Ifølge Poul Sebbelov, præst i den danske, ortodokse menighed, Gudsmoders Beskyttelse, er det i mange traditionelt ortodokse miljøer almindeligt, at kvinder dækker håret under kirkegangen, ligesom det mange steder forventes, at kvinder bærer kjole eller nederdel ved kirkegang.

I Vesteuropa og USA er en tendens til, at ortodokse biskopper ikke stiller specifikke krav i forhold til tildækning af håret. I den danske kirke, Gudsmoders Beskyttelse, kommer de fleste kvinder uden tørklæde. Men i de russiske kirker er det almindeligt, at kvinderne bærer tørklæde, fortæller Poul Sebbelov.

Langt de fleste nonner går med en form for tørklæde eller hovedbeklædning. Ikke alle nonner benytter en bestemt dragt, og der findes flere forskellige nonnedragter. Ofte er dragten eller tørklædet et tegn på indvielse. Ifølge søster Anna-Christina af Guds Moder fra Skt. Josefs Karmel kommer deres tradition med at bære slør fra den tid, hvor alle trolovede eller gifte kvinder bar slør over deres hår og således kun viste deres hår hjemme foran deres mand. Sløret er et ydre tegn på deres indvielse til Kristus. Mens novicerne bærer hvidt slør, bærer nonner, der har aflagt de livslange løfter, sort slør.

Nonnerne på Sankt Birgitta Klosteret i Maribo bærer over det sorte slør en hvid linnedkrone med fem røde punkter. Sløret symboliserer ægteskabet med Kristus, den hvide farve renhed, kronen tornekransen på hans hoved, og de fem røde punkter er et symbol på Kristi sårmærker.