Tørklædet skal være sporty

Tørklæder og lange frakker betyder, at mange muslimske kvinder motionerer for lidt, viser undersøgelse. Med hjælp fra specialdesignet sportstøj og muslimske sportsstjerner er billedet dog ved at ændre sig

100-meterløberen Rakia al Gassra fra Bahrain fik ganske vist kun en femteplads, da hun deltog i OL i Athen i 2004, men med sit specialdesignede tørklæde er hun blevet rollemodel for mange yngre muslimske kvinder. –
100-meterløberen Rakia al Gassra fra Bahrain fik ganske vist kun en femteplads, da hun deltog i OL i Athen i 2004, men med sit specialdesignede tørklæde er hun blevet rollemodel for mange yngre muslimske kvinder. –. Foto: .

Det muslimske tørklæde er indirekte skyld i, at alt for mange muslimske kvinder er i dårlig form.

Det er konklusionen i ny stor britisk undersøgelse, udarbejdet af kvindeidrætsorganisationen Womens Sport and Fitness Foundation (WSF).

Undersøgelsen viser, at mindre end 20 procent af alle britiske kvinder lever op til anbefalingen om 30 minutters daglig fysisk aktivitet. Blandt muslimske kvinder er tallet dog helt nede på 13,2 procent, og en del af problemet forklares med de islamiske krav til kvinders påklædning, der vanskeliggør motion. For mange er det også et problem, at det i en del muslimske miljøer ikke er kulturelt accepteret, at kvinder dyrker motion i eksempelvis offentlige svømmehaller og idrætshaller.

Blandt de muslimske organisationer er man opmærksom på problemet. Eksempelvis har britiske muslimske kvinder deres eget idrætsforbund, Muslim Womens Sports Foundation, som blandt andet arrangerer fodboldtræning for muslimske kvinder, ligesom der i en af Londons moskeer med jævne mellemrum trænes både yoga og kickboksning, udelukkende for kvinder.

Religiøst er der stadig nogle, der betragter sport som noget forkert, men der er klare tegn på, at det er ved at ændre sig med den yngre generation, siger lederen af den muslimske sportsorganisation, Rimla Akhtar, til den britiske avis The Guardian.

Også internationalt er der noget i gære. Eksempelvis har en række muslimske lande lavet deres eget kvinde-OL, Muslim Womens Games, hvor sportsstjernerne kæmper mod hinanden, iklædt specialdesignede tørklæder og heldragter, helt i overensstemmelse med islams krav til kvinders påklædning. Blandt den muslimske verdens sportsudøvere er blandt andre 100-meterløberen Rakia al Gassra fra Bahrain, som ved OL i 2004 løb i en dragt, hvor kun ansigt og hænder var synligt.

Det bedste bevis på, at muslimske kvinder er ved at gøre op med kulturelle og religiøse forestillinger, finder man dog hos stor-industrien. Her har man opdaget, at verdens 650 millioner muslimske kvinder kan være et indbringende marked og er derfor gået i gang med at udvikle islamisk korrekt sportstøj. Blandt andet har verdens største producent af sportsudstyr, Nike, udviklet en særlig volleyball-dragt til det somaliske kvindelandshold samt et særligt sports-tørklæde. Blandt de mere utraditionelle tiltag finder man desuden burqini, en blanding af en burka og bikini, der skal det gøre det muligt for muslimske kvinder at svømme på den religiøst rigtige måde.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk