Kristen tænketank genopstår i nyt format

Den kristne tænketank Eksistensen fortsætter sine to årlige seminarer og udgivelsen af det digitale tidsskrift ”Omtanke”. Men flere tænkere ønsker ikke at deltage længere

Tænketanken vil med egne ord ”gøre danskerne mere videbegærlige om kristendom; ikke mindst som en ballast for forståelse og selvforståelse i aktuelle diskussioner”. Ny genopstår den i nedskaleret udgave. Her ses generalsekretær Morten Christiansen.
Tænketanken vil med egne ord ”gøre danskerne mere videbegærlige om kristendom; ikke mindst som en ballast for forståelse og selvforståelse i aktuelle diskussioner”. Ny genopstår den i nedskaleret udgave. Her ses generalsekretær Morten Christiansen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Tidligere på året meldte Fonden Eksistensen ud, at arbejdet med den kristne tænketank Eksistensen var sat på pause grundet dårlig økonomi. Begrundelsen var, at fonden i stedet ønskede at prioritere sin forlagsvirksomhed.

Nu er tænketanken genopstået i et nedskaleret format, fortæller Morten Christiansen, generalsekretær for Fonden Eksistensen og medlem af styregruppen i tænketanken:

”Den nye konstruktion er i højere grad drevet af frivillighed. Vores to årlige seminarer skal køre omkostningsfrit, hvilket betyder, at vi mødes i egne lokaler, at vi dropper overnatning, og at forplejning er selvbetalt,” siger Morten Christiansen.

Tænketanken blev stiftet i 2018 med en bevilling på cirka en halv million kroner fordelt over tre år, som var finansieret af Fonden Eksistensen, der også står bag forlaget Eksistensen.

Tænketanken vil med egne ord ”gøre danskerne mere videbegærlige om kristendom; ikke mindst som en ballast for forståelse og selvforståelse i aktuelle diskussioner”.

På tænketankens seminarer skal de deltagende tænkere, som blandt andet tæller teologer, læger, videnskabsfolk og forfattere, behandle skiftende emner og planlægge artikler til tænketankens tidsskrift ”Omtanke”. Men også økonomien omkring tidsskriftet bliver beskåret:

”Vi har valgt at skære honoraret til skribenter væk, og vi regner med, at der kommer færre artikler i hver udgivelse. Fonden betaler dog stadigvæk magasinets redaktion, layout og digitale udgivelse,” siger Morten Christiansen fra Eksistensen.

En fjerdedel af tænketankens tænkere har valgt ikke at fortsætte i det nye, nedskalerede format.

”Det er heldigvis de fleste af vores tænkere, som stadig gerne vil være en del af tænketanken. De motiveres af de faglige samtaler og erfaringsdelingen på seminarerne og af ambitionen om at arbejde med et kristent tankegods omkring aktuelle temaer,” siger Morten Christiansen, som regner med, at tænketankens tidsskrift vil bevare sit læsertal.

Et muligt tema for tænketankens næste seminar er krydsfeltet mellem legeme, sjæl og ånd.