Røde næser og hornmusik: Der er klovne i kirken

I denne uge blev Skt. Nikolai Kirke i Holbæk fyldt op med tryllerier, jongleringer og røde næser. Den såkaldte klovnegudstjeneste er indstillet til Kristeligt Dagblads initiativpris

Klovnegudstjenesten i Skt. Nikolai Kirke i Holbæk er her i fuld gang. Arrangør og stifter Michel Højer ses ved forreste kirkebænk. Foto: Kurt Johansen

“Det er ikke et show - vi tager det meget alvorligt… Noget af vejen.”

Det siger stifter og arrangør af Holbæk Clown Festival samt næstformand i den internationale organisation Clown International, Michel Højer, om Danmarks første klovnegudstjeneste.

Uden for Skt. Nikolai Kirke i Holbæk er mellem 30 og 40 klovne fra 11 nationer så småt begyndt at ankomme. De skal vise taknemmelighed for deres klovnetalenter ved en gudstjeneste, der bliver holdt i forbindelse med dette års klovnefestival i Holbæk.

Gudstjenesten er den første af sin slags i Danmark og er blevet indstillet til Kristeligt Dagblads aktuelle initiativpris, som hylder de bedste initiativer i dansk kirkeliv.

Der breder sig en fjollet og sjov stemning blandt de deltagere og tilskuere, som er på vej ind i kirken. Alle tilstedeværende virker glade, da popmusikken fra hornorkesteret Off Beats lyder. Det er næsten umuligt ikke at smile. Aftensolen bryder frem, og klovnenes røde næser og farverige tøj skinner klart og tydeligt foran den lille landsbykirke. Klovnene danser lystigt rundt til musikken, mens bolde og kegler flyver rundt i luften.

Klovnegudstjeneste i Skt. Nicolai Kirke, Holbæk. /ritzau/Kurt Johansen
Klovnegudstjeneste i Skt. Nicolai Kirke, Holbæk. /ritzau/Kurt Johansen Foto: Kurt Johansen/POLFOTO

Blandt klovnene er der både buddhister, muslimer og kristne, og det er helt fint, siger Michel Højer, som ved denne lejlighed er bedst kendt under sit klovnealias Njetski:

“Det er egentlig ligegyldigt, hvilken religion de tilstedeværende artister har. Det handler om at tro på en skaber - uanset hvilken. Den danske folkekirke er et ideelt sted at sige tak for talenterne og den glæde, de har spredt.”

Se og hør Michel Højer fortælle om klovnegudstjenestens berettigelse i kirken: