Teenagedreng får forbud mod at drage i kloster

En 15-årig belgisk dreng bliver forhindret i at flyve til Indien for at blive buddhistisk lama

15-årige Giel forlader sammen med sin mor en appelret i byen Gent, efter at domstolen forbød drengen at drage i kloster ved foden af Himalaya. Moderen, der har introduceret ham til buddhismen, bakker op om drengens ønske. –
15-årige Giel forlader sammen med sin mor en appelret i byen Gent, efter at domstolen forbød drengen at drage i kloster ved foden af Himalaya. Moderen, der har introduceret ham til buddhismen, bakker op om drengens ønske. –. Foto: Nicolas Maeterlinck.

Er det acceptabelt, når en 15-årig dreng beslutter at drage i kloster? Det spørgsmål er belgierne delt om i disse dage, efter at myndighederne er skredet ind for at forhindre drengen, Giel, i at tage i buddhistisk kloster i det nordlige Indien. Drengen selv er fast besluttet på at tage afsted.

Jeg har fri en dag om ugen. Jeg deler værelse med fire andre munke. Jeg bliver også indført i yoga, fortalte han ifølge dagbladet De Standaard i Flandern, landets flamsktalende region.

Sagen kom frem, da den flamske tv-station VTM i september fulgt dagene, der skulle have været hans sidste i Belgien. Giels drøm er at rejse til det indiske kloster Jonang Takten Phuntsok Choeling nær grænsen til Tibet. Efter 12 år i de 2400 meters højde vil han blive lama, en buddhistisk mester. Hans munkenavn har han allerede valgt: Lobsang Nyima. Navnet har han taget efter den tibetanske Gelug-skoles tidligere leder, der døde for fem år siden.

LÆS OGSÅ: Buddhistisk kampagne lægger muslimer for had

Det bliver lidt svært, især i starten, sagde Giel inden den planlagte afrejse.

Men jeg kommer ikke til at savne noget fra den materialistiske side af livet. Det almindelige liv, en teenager lever, interesserer mig ikke, fastslog drengen, der er blevet introduceret til troen gennem sin mor.

Drengens onkel ser anderledes på sagen. Han har de sidste år ikke haft kontakt til sin nevø, der ifølge ham lever et liv alene. Da han hørte om drengens planer, varskoede han myndighederne.

Min nevø er et offer, for han er hele tiden isoleret fra den omgivende verden. Jeg mener, at han skal have chancen for at udvikle sig i et sundt miljø og få relationer med andre unge på hans egen alder. Hans næsten eksklusive relation med hans mor har haft en dårlig indflydelse på ham. Jeg håber, at myndighedernes indgriben vil hjælpe ham, siger onklen.

Myndighederne tog sagen op.

Det er vores opgave at beskytte mindreårige, fastslog An Schoonjans, talsmand for de sociale myndigheder ifølge netmediet 7sur7.

Domstolen i Gent ville i første omgang, i september, lade drengen rejse. Men samme dag, som Giel skulle lette med et fly klokken 16, ankede myndighederne afgørelsen.

Moderen brokkede sig over, hvordan myndighederne har vendt op og ned på rejseplanerne og at hun ikke har råd til at købe en dyr flybillet.

For to uger siden kom så en foreløbig afgørelse. Domstolen nedlagde forbud mod, at Giel må forlade landet i 30 dage, mens myndighederne undersøger sagen yderligere.

Det er stadig uafklaret, om den mindreårige er i stand til at gennemskue konsekvenserne af sin beslutning, lagde retten til grund for afgørelsen.

Samtidig nævnte domstolen, at moderen ikke har forældreretten alene, samt at drengen ikke har modtaget den lovpligtige undervisning.

Sagen har kørt for lukkede døre. Alligevel har befolkningen i Belgien kunnet følge med i den løbende udvikling gennem medierne. Nogle belgiere mener, at drengen har ret til at bestemme sin egen fremtid og gerne må rejse. Andre billiger myndighedernes indgriben, fordi de mener, at moderen har indoktrineret ham og fordi han er for ung til at træffe en så stor beslutning.

Drengen venter nu på at få lov til at rejse til foden af Himalaya. Moderen har besluttet at være tålmodig.

Efter regn kommer sol. Positiv tænkning er en et grundfundament for buddhismen, siger hun.