Teenagere konverterer til islam hjemme i dagligstuen

Langt de fleste teenagere, som konverterer til islam, tager ikke hen til imamen eller moskéen

Emilie Gram-Hansen var 17 år, da hun konverterede til islam. Hun var aldrig i tvivl om, at hun ikke bare ville konvertere hjemme i stuen foran et par vidner, ligesom mange teenagere gør. Det betød meget for hende, at hun konverterede officielt. -
Emilie Gram-Hansen var 17 år, da hun konverterede til islam. Hun var aldrig i tvivl om, at hun ikke bare ville konvertere hjemme i stuen foran et par vidner, ligesom mange teenagere gør. Det betød meget for hende, at hun konverterede officielt. -. Foto: Claus Fisker Denmark.

Når danske teenagere konverterer til islam, foregår det ofte hjemme i dagligstuen foran et par vidner. Blandt teenagerne er det nemlig ikke så populært at konvertere til islam ved at sige den muslimske trosbekendelse højt for en imam. Sådan er meldingen i hvert fald fra repræsentanter fra det islamiske miljø i Århus, Odense og København, som Kristeligt Dagblad har talt med.

Den seneste undersøgelse af danske islamkonvertitter, "Nye Muslimer i Danmark" fra 2007, viser ellers, at teenagere udgør en stor del af islamkonvertitterne - over hver tredje, der konverterer til islam, er ifølge undersøgelsen 19 år eller derunder. Men de muslimske menigheder møder ikke teenagerne.

Nørrebro-imamen Abdul Wahid Pedersen, der har tæt kontakt med mange af konvertitterne, har været med til omkring 30 konversioner i år i København - og her er over halvdelen mænd over 30 år.

- Jeg møder meget få teenagere, der konverterer til islam. I år har der kun været to. De teenagere, der vælger at konvertere hos mig, er typisk vokset op med muslimske børn i samme boligblok eller har haft muslimske venner gennem hele livet, siger Abdul Wahid Pedersen.

Samir El-Rifai, bestyrelsesformand i Det Islamiske Trossamfund på Fyn, peger også på, at langt de fleste konvertitter, som menigheden har været i kontakt med det seneste år, er mellem 19 år og 25 år. Kun få er yngre.

- De unge læser om islam og har muslimske venner i gymnasiet. Næsten alle, der konverterer, er enten færdig med en uddannelse eller i gang med en uddannelse, og derfor er de lidt ældre. I dag er de oprigtigt interesseret i islam, når de konverterer, siger Samir El-Rifai.

Ifølge Michael Aytac, der er ansvarlig for konvertitterne i Islamisk Videns- og Informationscenter i Århus, kommer nogle islamkonvertitter slet ikke i moskéen - heller ikke efter de har konverteret.

- Vi ved, at en del unge holder religionsskiftet anonymt for deres danske familie, og derfor kommer de heller ikke i moskéen. De er bange for at blive udstødt, fordi familien igennem medierne forbinder islam med noget meget negativt, siger han.

Ifølge konvertitundersøgelsen fra 2007 har mellem 2100 og 2800 konverteret til islam fra midten af 1970 til 2005. De fleste er kvinder, og næsten fire ud af fem er under 30 år.

Religionshistoriker på Københavns Universitet Kate Østergaard, der er en af de to forskere bag undersøgelsen, påpeger, at kun op mod hver fjerde konverterer gennem en moské eller en imam. Hun vurderer, at en stor del af teenagerne konverterer hjemme, hvor de bor.

- De bruger venner som vidne - og det kan sagtens bare være i dagligstuen, hvor de så siger trosbekendelsen på arabisk med den rigtige intention, siger Kate Østergaard, der vurderer, at nogen af de unge konvertitter vil forlade islam igen.

Det samme vurderer antropolog ved SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd - Tina G. Jensen, der også står bag undersøgelsen. Ifølge hende er mange konversioner, der opstår i pubertsalderen, en "døgnflue hos de unge teenagere".

- Det er ikke så officielt, som når man konverterer hos en imam. Måske har de sagt trosbekendelsen i et spontant øjeblik og fortrudt det dagen efter. Det kan være mindre bindende, når man siger det hjemme i stuen, siger hun.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk