Kritik: Tegnefilm om Luther er nedladende og sexistisk

Nedladende og sexistisk. Sådan lyder kritikken af to nye, ganske små tegnefilm om Luther, som præsidiet for Reformationsjubilæet 2017 netop har udgivet. SF’s Trine Torp inddrager ligestillingsministeren i sagen

”Det er grotesk, at vi i Folketinget på den ene side taler om, at det er et problem, at unge udstiller hinanden på nettet og udsættes for sexistisk hverdagssprog og så på den anden side lader en statsstøttet institution lave sådan en video,” siger SF's ligestillingsordfører Trine Torp.
”Det er grotesk, at vi i Folketinget på den ene side taler om, at det er et problem, at unge udstiller hinanden på nettet og udsættes for sexistisk hverdagssprog og så på den anden side lader en statsstøttet institution lave sådan en video,” siger SF's ligestillingsordfører Trine Torp.

Der er mange indvendinger mod den nye tegnefilm ”Luther på moderne dansk”. Produktionen er udgivet af præsidiet for Reformationsjubilæet 2017, varer et par minutter og skal introducere Martin Luther til de 16–23-årige. I videoen spiller man blandt andet på brugen af Luthers fars efternavn ”Luder”, med en henvisning til at det også kan forstås som en betegnelse for en prostitueret. Desuden er der andre seksuelle undertoner i videoen. Det har fået SF’s ligstillingsordfører Trine Torp til at stille spørgsmål til ligestillingsminister Karen Ellemann, om videoen på Facebook er ”i tråd med det danske samfunds og regeringens idealer om ligestilling”.

”Videoen er klart sexistisk, når man forsøger at sælge et budskab med en kavalergang forrest i billedet og en masse nedsættende bemærkninger om en luder, der bor ’oppe i blokken’. Jeg ved godt, at det er et forsøg på at tale med et glimt i øjet, og jeg er ikke snerpet, men man undervurderer de unges evner og taler ned til dem. Det er grotesk, at vi i Folketinget på den ene side taler om, at det er et problem, at unge udstiller hinanden på nettet og udsættes for sexistisk hverdagssprog og så på den anden side lader en statsstøttet institution lave sådan en video,” siger Trine Torp, som mener, at videoen burde fjernes fra Facebook som en imødekommelse af kritikken.

”Det er der ikke noget selvcensur i, når man selv har produceret den. Det ville tværtimod være god stil,” siger Trine Torp, der også har stillet spørgsmålet til kirkeminister Mette Bock (LA), men også spurgt, om videoen ”giver unge en større forståelse for Reformationens betydning i det danske samfund her i 2017”.

Formand for reformationspræsidiet, professor, dr. scient. Jens Oddershede fra Syddansk Universitet, fortryder sprogbrugen, men vil ikke fjerne den introducerende video om Luther, der har påkaldt sig kritik.

”Så er der tale om selvcensur, og det skal vi ikke ind på. Men spørgsmålet i Folketinget viser, at vi nok ikke har ramt den helt rigtige tone i de første tre videoer. Derfor er vi gået i gang med at fjerne den værste sprogbrug fra de næste videoer, der vil blive lagt på Facebook. Der er nogle, der er blevet stødt af sprogbrugen i de første videoer, hvilket ikke har været intentionen, og det er vi selvfølgelig ikke glade for i præsidiet. Derfor må vi forsøge at rette de efterfølgende videoer ind, men uden at opgive vores egentlige formål om at appellere til de unge med et budskab om Luther og Reformationen i et sprog, som mange unge benytter, og sådan som vi er blevet rådgivet om, at de gør,” siger Jens Oddershede, der tilføjer, at det ikke var hensigten at starte en kønspolitisk debat.

Men er det ikke voldsomt at spille på ord som ”luder”?

”Det hed Martin Luthers far faktisk, og det var en detalje, som vi gerne ville have med, men det er også der, hvor kæden hopper af i videoen. Det bærer vi i præsidiet selvfølgelig ansvaret for. Men vi fandt bare, at det var en interessant måde at få det introduceret på i et sprog, som vi blev overbevist om mange unge bruger, når de taler sammen,” siger Jens Oddershede.

Der kommer yderligere syv korte tegneserievideoer om Martin Luther, hvor nogle af de samme figurer optræder. De vil nu blive redigeret, så der ikke optræder ord og begreber, som kan være anstødelige, oplyser Jens Oddershede.

”Vi skal ikke ind i flere minefelter, som kan være fornærmende eller diskriminerende,” siger han.

Jens Oddershede har blandt andet lagt vægt på, at selvom sprogtonen er grovkornet og fyldt med bandeord, så er fremstillingerne af Martin Luthers budskaber i overensstemmelse med de historiske fakta.

”Luther skulle kraftpetervæltemig ikke gå og være sådan en hjernedød krabat, så han besluttede ligesom sådan rigtig at redde verden,” siger en af figurerne i introduktionsvideoen.

Jens Oddershede vil gerne forsvare teologien i udtrykket, at Luther ville ”redde verden”.

”Jeg synes faktisk, at det er en rigtig måde at udtrykke noget meget kompliceret på, når man tager i betragtning, at det skal være på de unges sprog og med meget få gloser på 40 sekunder. Selvom udtrykket er noget upræcist og overfladisk, vil jeg alligevel gerne stille mig bag det,” siger Jens Oddershede.

Præsidiet har følt det som sin pligt også at forsøge at få ungdommen i tale om Reformationsåret 2017, siger han.

”Det er vigtigt, at vi rammer alle målgrupper og ikke kun de mere finkulturelle, som i forvejen godt ved, hvad Reformationen går ud på. Det er de unge, der ved allermindst om den begivenhed, og hvis vi vil forsøge at gøre dem opmærksom på den, må man tale i deres sprog, og de kommunikerer på en anden måde med hinanden end den ældre generation. Det har vi forsøgt at tage højde for i filmenes sprogtone. Mig bekendt har vi fået positive reaktioner netop fra de unge, mens det mere er den ældre generation, som føler sig stødt.”