Prøv avisen

Kurt Westergaard: "Den er tegnet, og den forsvinder ikke"

@Fotobyline:

Jyllands-Postens tidligere tegner Kurt Westergaard er manden bag tegningen af Muhammed med en bombe i turbanen. Den personlige konsekvens er, at han nu døgnovervåges af sikkerhedsvagter

Har du fortrudt, at du tegnede den tegning?

"Den nytteløse diskussion har jeg haft med mig selv mange gange. Den er tegnet, og den forsvinder ikke. At nogle så sætter spørgsmålstegn ved, om Jyllands-Posten overhovedet burde have skrevet og tegnet, som vi gjorde, kan jeg godt se belæg for at mene."

Har Muhammed-krisen haft betydning for ytringsfriheden?

"Ja, det tror jeg. Tegningerne fungerede som en katalysator for en nødvendig proces, fordi vi lige nu lever i en slags kulturfriktion, hvor vi skal stå fast på vores værdier. Det betyder ikke, at vi skal tale nedgørende om andre mennesker, heller ikke muslimske medborgere. Men vi skal stå fast. Jeg tror også, at min egen kreative faggruppe i højere grad end tidligere tænker sig om, før de skriver eller tegner. Men det kan disse skrøbelige, intellektuelle æggehoveder ikke leve med i længden, så det begynder at sprække på et tidspunkt. Så siger de nok abonnementet på Politiken op."

Kom der noget godt ud af Muhammed-krisen?

"Ja, at diskussionen om, hvilke værdier vores samfund hviler på, er kommet i gang. Og her er det helt klart tilkendegivet, at vi holder fast i et sekulært samfund, men også at vi accepterer alle religioner. Til gengæld skal der holdes fast i, at religiøse love ikke bliver tolket som politisk ideologi."