Biskop: Kommunikation med dyr strider ikke mod folkekirkens bekendelse

Præsten Dorthe Thaulov kan igen virke som præst efter tjenstlig samtale. Det er ikke i strid med folkekirkens bekendelsesgrundlag at tale med dyr, fremgår det af pressemeddelelse fra Roskilde Stift. Teologiprofessor undrer sig over afgørelsen

Biskop Peter Fischer-Møller havde i dag inviteret Dorthe Thaulov til tjenstlig samtale. Hun kan efter samtalen genoptage sit virke.
Biskop Peter Fischer-Møller havde i dag inviteret Dorthe Thaulov til tjenstlig samtale. Hun kan efter samtalen genoptage sit virke.

Præsten Dorthe Thaulov, der i forrige uge havde inviteret en dyretelepatør til at afholde et arrangement i Gislinge kirke, kan genoptage sit virke efter en tjenstlig samtale med biskop Peter Fischer-Møller. Det oplyser Roskilde Stift i en pressemeddelelse. Præsten vil dog være under skærpet tilsyn året ud. 

"Ved samtalen var der enighed om, at der ikke er noget principielt problem i at invitere til folkekirkelige arrangementer med foredragsholdere, som har et andet trosgrundlag end kristendommen.(...) Ligesom det ikke er noget problem af praktiske grunde at henligge et foredrag til kirkerummet, hvis arrangementet i sin form og indhold ikke antaster rummets værdighed," hedder det i en pressemeddelelse fra Roskilde Stift.

Sagen startede, da der torsdag den 1. juni i Gislinge Kirke blev afholdt et foredrag af dyreclairvoyanten Ditte Young om telepatisk kontakt med dyr med indlagte eksempler på kontakt til to afdøde heste.

Foran over 100 tilskuere gennemførte clairvoyante Ditte Young en samtale med hesten Niño. Efterfølgende kunne hun berette, at den nu afdøde hest, da han var i live, følte sig forvirret omkring sit ejerskab, og at han derfor havde det svært. Men også at han var en snakkesalig hest, der var frisk og nysgerrig på livet. 

Under dagens tjenstlige samtale blev det "med henvisning til blandt andet legenden om hvordan, Frans af Assisi prædikede for fuglene konstateret, at skønt kommunikation med dyr må anses som liggende i periferien af, hvad kirke og kristendom beskæftiger sig med, så er menneskers forskellige evner til at kommunikere med dyr ikke noget, som er i modstrid med folkekirkens bekendelsesgrundlag."

Derfor fortsætter Dorthe Thaulov altså som præst, men under skærpet tilsyn, fremgår det af pressemeddelelsen. 

Men sanktionen er for svag, og det er med til at legitimere fremtidige grænseoverskridende arrangementer, mener Anders-Christian Jacobsen, der er dogmatikprofessor på Aarhus Universitet.

”Hvis jeg var præst i det stift, så ville jeg tænke, at der stort set er frit slag til hvad som helst. Jeg vil ikke sige, at det er en direkte opfordring til at lave noget lignende, men det er et klart udtryk for, at der ikke sker noget ved det,” siger han.
 
Og det kan svække folkekirken, mener han.

”Det er en negligering af de egentlige problemer, og det bliver meget vanskeligt at se, hvad folkekirken egentlig har af grundlag. Man får fornemmelsen af, at kirkens identitet smuldrer mere og mere,” siger Anders-Christian Jacobsen.

Det skærpede tilsyn tyder på at være en symbolstraf fra biskoppens side, mener Niels Jørgen Cappelørn, der er professor emeritus i teologi ved Københavns Universitet.

”De er åbenbart enige i, at det ikke strider mod folkekirkens bekendelsesgrundlag. Hvorfor skal hun så under skærpet tilsyn? Det virker, som om biskoppen bruger det som en mulighed for at markere sig,” siger han.

Sagen åbner dermed også op for en debat om kirkens omdømme, som kan tage skade af disse sager.

”Efter min opfattelse hører dyretelepati ikke hjemme i kirken, men jeg synes snarere, denne sag åbner for en diskussion mellem præster og biskopper om, hvad vi skal bruge kirken til, og hvad kirken skal bruge sin tid til. I al fald ikke til gøgl. For det er, hvad det her er,” siger Niels Jørgen Cappelørn.

Biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Kristeligt Dagblad og henviser til pressemeddelelsen.
 
Læs hele pressemeddelelsen på linket her, eller nedenfor: