Prøv avisen

Tempoet i salmesangen er løbet løbsk: ”Grænsen er nået”

I sin undersøgelse, der netop er trykt i bladet ”Hymnologi – nordisk tidsskrift”, konkluderer orgelprofessor ved Det Jyske Musikkonservatorium Ulrik Spang-Hanssen, at salmetempoet er steget støt over de seneste godt 300 år. Foto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix

Salmetempoet er over årene steget kraftigt rundt om i kirkerne, viser ny undersøgelse. Efterhånden har vi nået grænsen for, hvor hurtigt de kan synges, mener orgelprofessor. Sognepræst er uenig: Tempoet giver glæde og kropslighed til salmerne

Der hviler en stilfærdig melankoli over Grundtvigs gamle efterårssalme ”Nu falmer skoven trindt om land”. Alligevel vil der formentlig sidde kirkegængere og snappe efter vejret, når salmen de næste uger vil blive spillet flittigt i landets kirker.

For tempoet i salmerne er generelt i løbet af en årrække røget gevaldigt i vejret. Og efterhånden bliver de spillet i så højt et tempo, at grænsen er nået for, hvor hurtigt man reelt kan synge de gamle sange.

Sådan lyder det fra orgelprofessor ved Det Jyske Musikkonservatorium Ulrik Spang-Hanssen, der har foretaget en større undersøgelse af, hvordan salmetempoet har udviklet sig over årene.

”Når man ser transmissioner af tv-gudstjenester, kan man sommetider se, at selv majestæterne, der ellers er rutinerede kirkegængere, er et par stavelser bagefter. Det skyldes ikke kun lydforsinkelser, men også, at de ikke kan følge med,” siger han.

I sin undersøgelse, der netop er trykt i bladet ”Hymnologi – nordisk tidsskrift”, konkluderer han, at salmetempoet er steget støt over de seneste godt 300 år. Ifølge hans undersøgelse tog det for nogle århundreder siden op til fem, ja, måske syv gange længere tid at synge salmerne. Og tempoet er især røget i vejret de seneste 50 år.

Ulrik Spang-Hanssen mener, at man forsømmer at tage hensyn til både rygere, ældre og børn, når man synger så raskt til.

Når man ser transmissioner af tv-gudstjenester, kan man sommetider se, at selv majestæterne, der ellers er rutinerede kirkegængere, er et par stavelser bagefter

Ulrik Spang-Hanssen, orgelprofessor