Prøv avisen

Teolog: Minister overtræder sin grænse

Tidligere rektor for Præstehøjskolen Niels Thomsen, der selv går ind for homoseksuelle vielser, kritiserer kirkeminister Manu Sareen. Foto: Marie Hald Denmark

Tidligere rektor for Præstehøjskolen Niels Thomsen, der selv går ind for homoseksuelle vielser, kritiserer kirkeministeren

Kirkeminister Manu Sareen (R) har bevæget sig langt ind på kirkens indre anliggender med sit ønske om homoseksuelle vielser i folkekirken. Niels Thomsen, tidligere rektor for Præstehøjskolen i Løgumkloster, teolog og mangeårig grundtvigsk debattør, giver nu ministeren en kirkepolitisk bredside på baggrund af håndteringen af lovforslaget om homoseksuelle vielser i kirken. Niels Thomsen er selv tilhænger af homoseksuelle vielser.

LÆS OGSÅ: Bevar bryllupperne i folkekirken

Regeringen står bag et lovforslag, som vil ændre ægteskabsloven, så homoseksuelle kan indgå ægteskab både i kirken og på rådhuset. Seks af de 10 biskopper er enten direkte imod forslaget eller finder det forhastet at indføre på nuværende tidspunkt. Alligevel har Manu Sareen udtalt, at han regner med, at landets biskopper leverer det nødvendige kirkelige ritual.

Forløbet får følgende beskrivelse af Niels Thomsen, som var formand for det første udvalg nedsat af biskopperne om kirkelig velsignelse af registreret partnerskab:

Staten har mulighed for at udsende en lov, som set fra statens side gør det tilladt, at homoseksuelle kan få en kirkelig vielse, men vel at mærke kun, hvis det passer kirken. Manu Sareen er i forbindelse med lovforslaget om, at homoseksuelle har ret til at blive viet i folkekirken, skredet frem, som om han mener, at han bare kan rekvirere et ritual fra kirken på basis af en borgerlig lovgivning. Dermed tror Manu Sareen, at han kan beslutte, hvad kirken skal mene om homoseksuelle vielser, og at biskopperne i den sag blot skal være diskenspringere for ham, siger Niels Thomsen.Han mener, at det eneste, som vil ændre på det uklare forhold mellem stat og kirke, er indførelsen af en forfatning for folkekirken.

Manu Sareen har tidligere over for Kristeligt Dagblad afvist, at han blander sig i kirkens indre anliggender:

Det er statens ret at regulere, hvilke former for samlivsstiftelse der kan have borgerlig gyldighed, mener han.

Kirke&Tro side 4

leder side 10