Teologer er enige: Biskop handlede lige efter bogen

Sognepræst Per Ramsdal fik mulighed af sin biskop for at trække sine udtalelser tilbage om, at han ikke tror på Jesu fysiske opstandelse. Men præster har pligt til at fortolke kirkens bekendelser, fastslår præster og teolog

Københavns Biskop Peter Skov-Jakobsen kunne ikke gøre andet, end han gjorde i Ramsdal-sagen, mener flere teologer
Københavns Biskop Peter Skov-Jakobsen kunne ikke gøre andet, end han gjorde i Ramsdal-sagen, mener flere teologer . Foto: Jonas Skovbjerg Fogh.

Sognepræst i Sydhavn Sogn Per Ramsdal skal genoptage sit teologiske studie. Biskop i Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen har bestemt, at sognepræsten skal gennemgå et seks måneder langt såkaldt mentorforløb med en erfaren teolog. Otte centrale teologiske værker er udvalgt som grundlag for studiet.

Sognepræst i Sankt Pauls Kirke i København, debattør Katrine Lilleør mener, at biskop Peter Skov-Jakobsen ikke kunne gøre andet, end det han har gjort.

”Biskoppen kan jo ikke gøre for, at Per Ramsdal er en dårlig teolog. Han har brugt begrebet nødløgn i forbindelse med sin forkyndelse. Men i min forståelse er noget enten løgn, eller også er det ikke. Han skal have lidt mere teologisk kundskab og forståelse, og det vil biskoppen, domprovsten og professor emeritus Theodor Jørgensen hjælpe ham med. Det er godt, for vi har alle sammen lov at blive klogere. Ramsdal trænger til at få noget mere perspektiv ind i sin forkyndelse,” siger Katrine Lilleør som ikke mener, at sagen har skadet folkekirken.

”Alle kan se, at det er en enlig svale. Jeg mener heller ikke, at Ramsdal har miskrediteret præstestanden, kun sig selv,” siger Katrine Lilleør.

Sognepræst i Marmorkirken i København Mikkel Wold bifalder sagens foreløbige udfald, for havde Per Ramsdal fastholdt sine første udtalelser, var der lagt op til en læresag ved præsteretten.

”Biskoppen gav ham mulighed for at trække udtalelserne tilbage. På den måde har biskoppen lukket sagen uden at neglicere, at han har en holdning til den. Vi sidder ikke tilbage med en uklarhed, men et udsagn fra præsten om, at han har sagt noget forkert og har trukket det tilbage. Men sagen er et synptom på, at det er svært at tale om opstandelsen, og det har det været lige siden disciplene var vidner. Vi skal vogte os for ikke at bruge bekendelsesskrifterne som lovtekster, de er snarere en lovsang. Vi skal gøre os umage for at forklare menigheden, hvad vi forstår ved opstandelse, og virkelig gå i dybden. Problemet i denne sag har handlet om, hvorvidt der er en opstandelse eller ikke. Men hvis man som præst svarer nej på det spørgsmål, så vil jeg sige, at man skal tage sit gode tøj og forlade kirken,” siger Mikkel Wold.

Hvad angår den mentorordning, som Per Ramsdal skal følge, betragter Niels Jørgen Cappelørn, professor, dr.theol.h.c. ved Søren Kierkegaard Forskningscenter, den som fornuftig under to forudsætninger:

”For det første, at Ramsdal er fritaget for tjeneste i de seks måneder for at kunne koncentrere sig om studierne, og for det andet, at de seks måneder virkelig er første led i en længere proces. Hvis ikke det er tilfældet, er det et forsøg på en snild løsning af et delikat problem,” siger Niels Jørgen Cappelørn.

Han opfatter Per Ramsdals tilbagetrækning af ordet ”nødløgn” som, at det i sin tid er sagt for sjov eller for provokationens skyld.