Teologer: Nyt angreb på Lunde Larsen er religionsforskrækkelse

Ministeren er blevet kritiseret for ikke at have oplyst i sit cv, at han har studeret på en teologisk konservativ institution i Norge

Dansk Magisterforening påpeger, at uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen i sit officielle cv på Folketingets hjemmeside har udeladt sin studietid på den teologisk konservative Misjonshøgskolen i Norge. -
Dansk Magisterforening påpeger, at uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen i sit officielle cv på Folketingets hjemmeside har udeladt sin studietid på den teologisk konservative Misjonshøgskolen i Norge. - . Foto: Mathias Løvgreen Bojesen.

Har uddannelses- og forskningsminister og teolog Esben Lunde Larsen (V) ”fusket” med sit cv?

Det mener internet-mediet Forskerforum, som i går skrev på sin hjemmeside, at ministeren i sit officielle cv på Folketingets hjemmeside har udeladt sin studietid på den teologisk konservative Misjonshøjskolen i Norge.

"Esben Lunde Larsens CV er fusk. Han fortier oplysninger," lyder det på hjemmesiden. 

Oplysningerne fik Ekstra Bladet til at skrive, at ministeren var blevet "undervist af fundamentalister", og at han havde fortiet dette.

Medieomtalen af ministerens cv fik Uddannelses- og Forskningsministeriet til i går at udsende en redegørelse for ministerens uddannelse, som viser, at Esben Lunde Larsen i 2001 tilmeldte sig den teologisk konservative Misjonshøjskolen i Norge for at læse teologi, ligesom ministeriet meddeler, at han har taget ”frivillige kurser i teologi" ved det teologisk konservative Dansk Bibel-Institut, "men de udgør ikke en del af hans akademiske uddannelse”.

Opmærksomheden omkring ministerens teologisk uddannelse vidner om kristendomsforskrækkelse, mener tidligere lektor på Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og kommende sognepræst Leise Christensen, der samtidig undrer sig over ministerens fortielse.

”Reaktionerne på hans studiebaggrund er i høj grad udtryk for kristendomsforskrækkelse, for der er ingen grund til at tro, at hans religiøse holdninger får indflydelse på hans arbejde," siger hun.

"Derfor er det fuldstændig ejendommeligt, at han ikke vil stå ved, hvad han valgte som ung mand i sin tid. Der er da ikke noget skandaløst i at have læst på Dansk Bibel-Institut. Han kan jo oven i købet fortælle, at han siden har bevæget sig væk fra den meget bombastiske læsning af Bibelen og hen imod det mere teologisk liberale grundtvigske gennem sin ph.d.-afhandling om Grundtvig,” siger Leise Christensen om Esben Lunde Larsen.

Det er ikke første gang, uddannelses- og forskningsministeren er i vælten. Kort tid efter, at han tiltrådte som minister, mødte han kritik for at tro på en skabende gud.

Ministeren burde have spillet med åbne kort fra starten, selvom det kunne have skræmt nogen fra at stemme på ham, mener sognekonsulent Kristen Skriver Frandsen. Han har som tidligere leder for Folkekirkens Mission arbejdet sammen med konservative teologer:

”Der er tale om ofte meget dygtige teologer, selvom jeg ikke deler deres gennemgående fundamentalistiske skriftsyn. Og der er blandt dem store nuanceforskelle. Derfor er det ikke uanstændigt at have tilbragt en del af sin studietid på denne fløj, og synes man det, er der en god portion religionsforskrækkelse indblandet," siger han og tilføjer:

"Jeg kan politisk forstå, at han ikke har meldt ud om sit kirkelige ståsted, som ser ud til at være i Indre Mission eller Luthersk Mission, for det er der ikke mange stemmer i. På den anden side skal man stå ved, hvad man har lavet, og dermed kunne han måske have undgået denne storm.”

Ifølge professor på Roskilde Universitet Lisbet Christoffersen er det principielt problematisk med uddannelser som Dansk Bibel-Institut, der bekender sig til en bestemt teologi.

”Det her handler ikke om Esben Lunde Larsen alene. Der er masser af andre sager, hvor folk har haft problemer med at få deres SU med, når de for eksempel har villet læse på en af de konfessionelle (som bekender sig til en bestemt lære eller udlægning, red.), men sikkert glimrende teologiske uddannelsesinstitutioner i Tyskland eller Vatikanet," siger hun og uddyber:

"Problemet er ikke, at man ikke får god undervisning, eller at der ikke findes dygtige forskere de steder. Grundproblemet er, at vi i Danmark har en ganske anderledes tradition, der siger, at forskning og undervisning ikke må være bundet til en bestemt ramme, inden for hvilken resultaterne skal ligge. Det er derfor, at et konfessionelt institut som Dansk Bibel-Institut, hvor der stilles krav til lærernes tro, lære og liv, ikke er godkendt som officielt uddannelsesinstitution i Danmark,” siger Lisbet Christoffersen.

Esben Lunde Larsen vil ikke kommentere sagen.

Kristeligt Dagblad skrev tidligere i denne artikel, at internet-mediet Forskerforum, som beskylder uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) for at ”fuske” med sit cv, er Dansk Magisterforenings (DM) hjemmeside. Det er ikke korrekt. Forskerforum er finansieret af DM, Djøf og Pharmadanmark, men er redaktionelt uafhængigt, oplyser DM. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.