Teologistuderende: ”Drivkraften er, at jeg ikke tror”

For Steffen Bjerre, der i sidste uge begyndte på overbygningen af teologistudiet på Københavns Universitet, er studiet en dannelses-rejse. Han er ikke kristen, og har aldrig været det, men for ham er fraværet af tro netop drivkraften til at studere teologi

Steffen Bjerre er netop startet på kandidaten på teologi på København Universitet.
Steffen Bjerre er netop startet på kandidaten på teologi på København Universitet. Foto: Leif Tuxen.

”Min dannelsesrejse”. Sådan kalder den 26-årige Steffen Bjerre sine teologiske studier. Selvom han aldrig har været kristen, har han valgt teologien, fordi den befatter sig med tilværelsens mening. Det fortæller han fra en gammel kirkebænk på Københavns Universitet, hvor han netop er begyndt på overbygningen på teologiuddannelsen efter at være blevet bachelor i teologi i sommer.

”Jeg har altid haft en fascination af at søge mening. Muligheden for at der kan være en virkelighed, der rækker ud over vores, er enormt tiltalende,” siger Steffen Bjerre.

Egentlig var det litteraturen, der i lang tid gav indhold i Steffen Bjerres liv. Særligt franske Albert Camus’ forfatterskab har inspireret ham. Og selvom Albert Camus ikke var en religiøs forfatter, valgte Steffen Bjerre alligevel en studieretning, hvor kristendommen er central, fordi han ville være klogere på det eksistentielle.

”Det helt centrale aspekt i kristendommen, som er fortællingen om en gud, der er blevet menneske, synes jeg, er meget appellerende og spændende: Sammensmeltningen mellem det guddommelige og det menneskelige. Jeg begyndte ikke at læse teologi med det udgangspunkt, at det skulle føre et sted hen, men som en videnskab og en måde at blive klogere på,” siger han.

Foto: Leif Tuxen

Steffen Bjerre har prøvet at folde hænderne og sende en bøn afsted. Men han føler sig ikke overbevist om, at der er nogen, der lytter. Derfor kan han lige nu heller ikke se sig selv søge ind på Pastoralseminariet, hvor man lærer om at være præst, selvom han finder præstegerningen spændende.

Hvilken fremtid studiet fører til, er stadig uklart for ham, men trangen til at fortsætte er der. Særligt ét aspekt driver ham frem:

”Drivkraften er, at jeg ikke tror. Netop for mennesker som mig, der ikke rigtigt tror på noget religiøst, er religion alligevel et spændende emne. For meningen kan godt være, at det ikke giver mening, og i stedet bliver studiet i teologien en indsigt i andre menneskers virkelighed,” siger Steffen Bjerre.

Men når Steffen Bjerre ikke finder mening i kristendommen, hvorfor bliver teologien så hans livsvej? Han havde et behov for at gå i dybden med noget intenst, der fokuserer på kristendommen, såsom teologistudiet. Et studie som religionsvidenskab, der giver kendskab til forskellige religioner, ville være for upersonligt for ham. Det har også med familiens trosmønstre at gøre.

”Jeg har altid kendt til religion og er blevet præsenteret for kristendommen i min familie, men aldrig som noget, der blev forklaret. Noget af familien har på både godt og ondt været glad for kristendommen, men der har aldrig været diskussioner om religion. For når den ene halvdel af familien tror fuldt og fast på det, og den anden ikke gør, så bliver det meget hurtigt en tam diskussion.”

Teologistudiet blev derfor Steffen Bjerres vej til at få indsigt i den religion, der altid har ligget i baggrunden ved familiemøder. Og selvom han ikke selv er overbevist om kristendommen, er den religiøse overbevisning ikke så fjernt fra ham.

”Jeg ville ønske, at jeg var troende, for jeg synes, at folk, der er det, er privilegerede. For de har en automatisk tillid og et verdensbillede med en ydre dimension. Det er også et tomt rum at være ateist.”

Men troende er ikke bare noget, man lige bliver, mener Steffen Bjerre.

”Hvis jeg bliver troende, er det da fantastisk, men jeg synes ofte, at det bliver talt op som om, at enten er man troende, eller også er man ikke. Det er bare ikke noget, man bare lige bliver, for det kræver meget af en at finde den tillid og indstilling til troen. Jeg tror, at tvivlen er et grundvilkår, som den troende må fralægge sig i religiøsiteten.”

Derfor er han meget inspireret af den tysk-amerikanske teolog Paul Tillich, og særligt hans bog ”The Courage to Be”, der beskæftiger sig med tvivlens rolle i troen.

”Han har virkelig åbnet mine øjne. Mange mener, at kristendom og religion handler om læren, bekendelsesskrifter, og at troen på den måde strømliner sig, men jeg tror på, at troen kan være individuel,” siger Steffen Bjerre.