Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Terror satte gang i tværreligiøst forum

For mig var det vigtigt, at angrebene ikke måtte lade nogen i tvivl om, at vi trods vores religiøse forskelligheder sagtens kunne leve ved siden af hinanden, siger Københavns biskop, der er med i et nyt tværreligiøst forum. Arkivbillede Foto: Soeren Bidstrup

Kristne, jødiske og muslimske ledere i København går sammen om initiativ

Da Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen den 16. februar gik til mindehøjtideligheden for terrorofrene fra angrebene mod Krudttønden og Københavns synagoge, havde han i et stykke tid gået med tankerne om et forum, der skulle samle byens religiøse ledere.

Risikoen for, at terrorangrebene ville skabe splid blandt religionerne, satte efterfølgende gang i processen, og Jødisk Kristent Muslimsk Forum i København blev grundlagt.

”For mig var det vigtigt, at angrebene ikke måtte lade nogen i tvivl om, at vi trods vores religiøse forskelligheder sagtens kunne leve ved siden af hinanden.

Vi vil stadig gerne være hinandens gode, københavnske naboer,” siger Peter Skov-Jakobsen.

I begyndelsen af 2000'erne eksisterede et lignende forum på tværs af religionerne, men det nye forum adskiller sig ved, at det udelukkende er lederne af de forskellige religiøse samfund, der mødes.

Med i forummet sidder højtstående repræsentanter fra folkekirken, Muslimernes Fællesråd, Dansk Islamisk Center, Baptistkirken, den katolske kirke og Det Jødiske Samfund i Danmark.

De skal i fællesskab diskutere aktuelle religiøse anliggender.

Endnu er forummet i sin begyndelse, og derfor er det småt med information om, hvad der er blevet diskuteret på de to første møder.

Sikkert er det dog, at omskæring af drengebørn og gravskændinger bliver blandt de første emner, som forummet vil diskutere.

Imam ved Dansk Islamisk Center Naveed Baig håber, at man kan nå til enighed om nogle af de store aktuelle religiøse problemstillinger.

”Hvis vi kan blive enige om nogle ting, vil vi naturligvis stå stærkere sammen.

Jeg håber og tror, at vi kan opnå enighed om, hvordan vi skal håndtere en del ting vedrørende for eksempel omskæringsdebatten, at genfinde respekten over for hellige steder og godt naboskab.

Men på nogle punkter må vi nok sande, at vi ikke altid kan være enige,” siger han.

Det er et stort arbejde, der ligger foran forummet, for som Peter Skov-Jakobsen formulerer det, er det ”mange forskellige traditioner, der skal tale sig ind på hinanden.”

På trods af store forskelligheder religionerne imellem er der dog optimisme at spore blandt forummets medlemmer.

Danmarks katolske biskop, Czeslaw Kozon, tror, at en fælles tværreligiøs stemme vil kunne sikre, at de religiøse minoriteter i højere grad bliver hørt.

”Der har været mange minoritetsreligioner, der ikke føler, at deres argumenter bliver taget lige alvorligt. Det tror jeg, dette forum kan hjælpe på,” siger han.

Også rabbiner Jair Melchior er optimistisk omkring initiativet.

”Jeg glæder mig til at se, hvor det bærer hen, og jeg tror, det kan blive rigtig godt.

Dette handler ikke kun om os selv, det handler om at kunne samarbejde og finde fælles interesser og stå sammen på tværs af religionerne, og det ser jeg meget frem til at være en del af fortsat,” siger han.

Formanden for Mellemkirkeligt Råd, Mogens Mogensen, synes, det er prisværdigt, at sådan et forum er blevet oprettet i København.

Ifølge ham har det mest multireligiøse sted i Danmark godt af, at de religiøse ledere har fået et forum, hvor de forskellige trossamfund sammen kan tage vare på deres fælles by og interesser.

”Det er vigtigt, at religionerne ikke bliver for indadskuende og kun ser på egne religiøse interesser, men også ser på, hvordan man kan bidrage til det fælles samfund på tværs af religionerne,” siger Mogens Mogensen.