Prøv avisen

Tidligere ambassadør anklager paven for at tie om overgreb

Paven siger, at sagen er et spørgsmål om tillid. Han nægter at kommentere sagen yderligere. Foto: Pool/Arkiv/Reuters

Pave Frans anklages for at kende til overgreb begået af tidligere kardinal. Paven nægter at kommentere sagen.

Vatikanets forhenværende ambassadør i USA ærkebiskop Carlo Maria Vigano anklager paven for i årevis at have kendt til beskyldninger om seksuelle overgreb begået af en kardinal, der for nylig trådte tilbage.

Det skriver nyhedsbureauet Ritzau. I et 11 sider langt, åbent brev hævder Vigano, at han personligt fortalte pave Frans om beskyldningerne mod kardinal Theodore McCarrick tilbage i 2013. Brevet blev i søndags publiceret af flere konservative, katolske medier.

Den 77-årige Carlo Maria Vigano er kendt for at have et klassisk katolsk syn på homoseksualitet, og han har tidligere kritiseret pave Frans for ikke at stå fast på traditionel katolsk teologi.

I forbindelse med en pressekonference i søndags spurgte en journalist paven, om der er hold i anklagerne. Til det svarede paven, at han selv måtte finde svaret.

”Det er et spørgsmål om tillid. Jeg vil ikke kommentere sagen med et ord,” sagde paven og bad journalisterne om selv at læse brevet fra Carlo Maria Vigano grundigt igennem.

88-årige Theodore McCarrick var i mange år en af de mest prominente figurer i USA’s katolske kirke. Han forlod den katolske kirke i juli i år på grund af sager om seksuelt misbrug af unge.

McCarrick er den første kardinal, som har fået frataget sin røde kardinalhat og titel. Ifølge en erklæring fra Vatikanet må McCarrick ikke længere foretage officielle kirkelige ritualer. Paven har også givet ham besked om at søge ensomhed ”for at vie sit liv til bøn og bodshandlinger”.

Brevet blev offentliggjort, samtidig med at pave Frans i weekenden besøgte Irland, hvor der også var et stort fokus på seksuelt misbrug i fortiden i den lokale del af kirken.

Men man skal tage Carlo Maria Viganos anklager ”med et stort gran salt”, skriver Vatikan-kenderen John R. Allen på hjemmesiden Crux, der er specialiseret i katolske forhold, samtidig med at skribenten ikke på forhånd afviser dem.

”I de fleste tilfælde erkender Vigano selv, at hans kommentarer ikke er baseret på mere end antagelser eller sammenhænge, som han selv etablerer,” skriver John R. Allen, som også lægger vægt på den magtkamp, der udspilles i den katolske kirke mellem pavens tilhængere og hans konservative kritikere.

”Brevet viser en klar konservativ politisk holdning. Blandt andet i dets ofte hån-lige kommentarer om gejstlige, som er for ’prohomoseksuelle’.”

I det hele taget opfatter John R. Allen brevet som en strategisk melding med politiske motiver.

”Man må også spørge om, hvorfor Viganos brev kommer på en dag, hvor Frans stod over for misbrugsskandalernes store udfordringer i Irland. Alt i alt er det svært ikke at blive slået af den tanke, at offentliggørelsen af brevet er en orkestreret manøvre,” vurderer John R. Allen.