Tidligere præst idømt tre et halvt års fængsel og udvisning

En tidligere frikirkepræst er blevet idømt tre et halvt års ubetinget fængsel ved Retten i Viborg. Han er desuden dømt til udvisning og får indrejseforbud for bestandigt

En tidligere frikirkepræst er blevet idømt tre et halvt års ubetinget fængsel ved Retten i Viborg.
En tidligere frikirkepræst er blevet idømt tre et halvt års ubetinget fængsel ved Retten i Viborg. Foto: Morten Dueholm/Ritzau Scanpix.

Den 30-årige tidligere frikirkepræst Christian Laursen Raburn blev tidligere i dag idømt tre år og seks måneders fængsel ved Retten i Viborg. Han blev kendt skyldig i at have udnyttet sin større alder og fysiske og psykiske overlegenhed til at begå seksuelle krænkelser mod medlemmer af en nu lukket pinsekirke i Silkeborg med navnet Byens Kirke.

Han mister retten retten til erhvervsmæssigt eller i forbindelse med fritidsaktiviteter at beskæftige sig med børn. Han skal betale over en halv million kroner i erstatning til de forurettede samt betale sagens omkostninger.

Sidst men ikke mindst er han dømt til udvisning og pålægges indrejseforbud for bestandigt. Den sidste del fik en kvinde på bagerste række til at udbryde:

”Yes!”

Udvisningsdommen er mulig, fordi Christian Laursen Raburn under et ophold i USA frasagde sig sit danske statsborgerskab. Udvisningen blev dagens bedste nyhed for Bente Kjærskov, der er mor til et tidligere medlem af kirken. Mens hun gav et tv-interview uden for retsbygningen, blev hun ringet op.

”Yo,” sagde hun, da hun tog den. Og fortsatte:

”Tre år og seks måneder og udvisning med indrejseforbud for bestandigt. Det er så fedt, så fedt.”

Bagefter sagde hun til Kristeligt Dagblad:

”Udvisning af Danmark er nok det bedste, der kunne ske. For det betyder, at der ikke kommer flere ofre i Danmark. Vi har kæmpet så meget for dette. Det er en forløsning ud over alle grænser. Jeg håber bare, at de unge kan komme videre nu.”

Forsvareren Anne-Mette Rahbek Larsen var derimod ikke tilfreds med dommen. Hun og hendes klient udbad sig 14 dages betænkningstid i forhold til at anke.

”Det her er ikke et spørgsmål om, hvorvidt det er moralsk angribeligt, men et spørgsmål om, hvorvidt det er strafbart. Umiddelbart synes jeg, at det er en noget unuanceret dom, hvor der ikke er taget stilling til væsentlige forhold. Der er ingen tvivl om, at det er moralsk angribeligt, og det farver helt sikkert folks opfattelse af, hvad der er sket. Vi har set nogle meget ulykkelige mennesker, og det er meget trist. Min klient siger også selv, at det aldrig skulle være sket, men om det er strafbart, synes jeg måske fortjener at blive afprøvet i landsretten,” sagde hun.

Sagen tog sin begyndelse, da Christian Laursen Raburn som 19-årig i 2006 blev ansat i en nu lukket kirke i Silkeborg med navnet Byens Kirke. Her skulle han organisere kirkens ungdomsarbejde, der bestod af tre såkaldte klubber til forskellige aldersgrupper.

De frivillige i ungdomsklubberne blev hurtigt nære venner og begyndte at se hinanden uden for kirkens rum. Som Christian Laursen Raburn selv forklarede under afhøring i retten, opstod der dog en usund festkultur mellem vennerne. Først og fremmest gennnem et umådeholdent forbrug af alkohol og senere gennem lege af seksuel karakter, der i sidste ende førte til flere seksuelle forhold mellem Christian Laursen Raburn og sagens forurettede.

Den nu dømte præst kaldte disse lege for led i en udfordringskultur.

”Vi havde det meget sjovt med at udfordre hinanden til at gøre grænseoverskridende ting. Der gik hævn i det, og vi skulle hele tiden overgå hinanden,” sagde han under første retsmøde og nævnte nøgenhed som en af de ting, der var en del af den såkaldte udfordringskultur.

De forurettede har dog ikke samme opfattelse. Flere af vidnerne hævdede, at den tidligere præst brugte sine evner som en dygtig prædikant til at manipulere de forurettede til at give ham seksuelle ydelser.

Han fremstillede sig selv som en Guds mand med en særlig forbindelse til Gud, lød det fra flere vidner, og sådan opfattede de ham også. Han udnyttede deres tro, sagde anklager Mette Møller i sin afsluttende bemærkning.

Christian Laursen Raburn havde adskillige seksuelle forhold med flere af kirkens frivillige over de næste år. Det erkendte han selv, men nægtede, at noget af det skulle være sket under tvang eller manipulation.

I 2009 flyttede han til København. På dette tidspunkt var han ikke længere ansat i kirken, sagde han, men flere vidner hævdede i retten, at han stadig satte sit præg på Byens Kirke i Silkeborg. Han var i kirken tit og ofte, og da han flyttede tilbage fra København i 2010, fik han en endnu større rolle i kirken, da han igen blev ansat som præst, lød det.

Det faktuelle vedrørende hans titel og ansættelse har været et hovedtema i sagen, da anklagemyndigheden forsøgte at bevise, at han brugte sin religiøse autoritet til at manipulere de forurettede.

Derudover var han tiltalt efter straffelovens paragraf 223 – den såkaldte skolelærerparagraf, der kan give op til fire års fængsel, hvis en autoritetsperson har samleje eller anden kønslig omgang end samleje med en person under 18 år betroet til undervisning.

”Han blev ansat som seniorpræst, da han kom tilbage fra København. Som seniorpræst trækker man de store linjer for kirkens arbejde, så han fik mere ansvar,” sagde en mand, der tidligere var medlem af kirkens ældsteråd.

I 2011 rejste Christian Laursen Raburn til USA med sin familie. Her ville han etablere en kirke og et kristent tv-produktionsselskab. Over de næste fem år holdt han stadig kontakt med flere fra Byens Kirke i Silkeborg. Flere af de foruttede besøgte ham desuden i USA, hvor flere seksuelle forhold angiveligt fandt sted. Forsvareren Anne-Mette Larsen Rahbek undrede sig over denne detalje, da hun gav sin sidste bemærkning.

”De forurettede føler sig manipuleret af min klient og frygtede ham. De kunne været gået til politiet, mens han var i USA og ikke kunne gøre dem noget. Men det gjorde de ikke. Flere af dem kom derimod frivilligt til USA og besøgte ham. Det svækker deres troværdighed, når de nu i dag kalder ham en meget forfærdelig mand,” sagde hun.

I 2016 kontaktede en dansk præst i USA Byens Kirke i Silkeborg. Hans søn havde deltaget i en fest med Christian Laursen Raburn, og på en måde var den danske præst kommet i besiddelse af billeder fra denne fest, hvor der foregik ting af seksuel karakter. Efter denne henvendelse holdt Byens Kirke et møde, hvor flere delte deres oplevelser med Christian Laursen Raburn. Han blev derefter politianmeldt.

I marts 2017 kom han frivilligt til Danmark og har siddet varetægtsfængslet indtil nu.