Tidligere Jehovas Vidner holder møde

Politianmeldelse er på dagsordenen på tidligere medlemmers sommertræf

Poul Dal er tidligere Jehovas vidne.
Poul Dal er tidligere Jehovas vidne. Foto: Brian Rasmussen Denmark.

Det er nu godt tre uger siden, at Jehovas Vidner blev politianmeldt for racisme af Støttegruppen for Tidligere Jehovas Vidner. Det skete, efter at trossamfundet ved de årlige sommerstævner i Silkeborg og Herlufmagle beskrev frafaldne medlemmer af Jehovas Vidner som en dødsensfarlig virus, slanger og Satans medarbejdere.

Siden politianmeldelsen har støttegruppen modtaget mange støtteerklæringer og nogle pengegaver, ligesom der er kommet flere medlemmer til støttegruppen og til Facebook-gruppen, hvor afhopperne mødes online. Ifølge Poul Dal, der selv brød med Jehovas Vidner i 1995, vil sagen om de grove udtalelser komme til at sætte dagsordenen, når de tidligere medlemmer mødes til deres årlige sommertræf i Trelde Næs ved Fredericia:

LÆS OGSÅ: Jehovas Vidner risikerer racismesag

Det kommer helt sikkert til at fylde meget. For det er aldrig sket før, at Jehovas Vidner bliver politianmeldt i Danmark. Vi kunne heller ikke drømme om det før nu, selvom der tidligere har været spredte diskriminerende udtalelser. Men denne sommer har Jehovas Vidner givet den hele armen med retorikken. I Norge blev Jehovas Vidner politianmeldt sidste år, men anmeldelsen blev afvist. Jeg vil tro, at der er mere kød på de her udtalelser, siger Poul Dal.

Han forklarer, at det betyder meget for tidligere medlemmer at mødes med andre, der er i samme situation. Derfor er der også livligt gang i Facebook-gruppen for de tidligere medlemmer. Men her optræder en del af medlemmerne ifølge Poul Dal med falske navne, fordi de frygter, at det omstridte trossamfund opdager dem og udstøder dem. Og som udstødt eller frafalden kan man ifølge Jehovas Vidner ikke have noget med familiemedlemmer, venner eller andre i trossamfundet at gøre.

Hvis de bliver udstødt, oplever de fleste, at familiemedlemmer slår hånden af dem. For ellers adlyder de ikke Jehovas lov.

Og netop dette vilkår at miste sin familie har de fleste på træffet tilfælles.

Som tidligere Jehovas Vidne har man et vist behov for at møde andre som en selv, et behov, som næsten kan sammenlignes med det behov, overlevende fra koncentrationslejre har for at møde andre, der har samme skæbne. Som tidligere medlem har man brug for at møde mennesker i samme båd, fordi vi forstår hinanden. Livet i Jehovas Vidner har som regel fyldt en meget stor del af livet, og pludselig bliver det liv afbrudt. Men vi har et fællesskab i og med, at mange af os har det tilfælles, at vi har mistet familie og venner og skal skabe en ny tilværelse. Nogle har meget store problemer og er helt isoleret. Andre er kommet videre og er ikke så berørt, siger Poul Dal, der selv ikke har kontakt til sin datter og søn og aldrig har set sine børnebørn.

Det er ikke, fordi der sker det store på selve sommertræffet. Det meste af dagen og aftenen går med gåture, kaffe, samtale og god mad. Desuden kommer der nogle indlæg om racismesagen og om problematikken ved at forlade Jehovas Vidner. Omkring 2o personer er tilmeldt, og derudover plejer der at dukke en del op uanmeldt. De fleste har brudt helt med Jehovas Vidner og er blevet udstødt af trossamfundet. Der kommer dog også nogle, som ikke er udstødte, men som bare er sivet stille og roligt ud af det kontroversielle trossamfund.

De skal passe meget på, hvad de siger og gør. Jehovas Vidner vil jo ikke have, at de taler med os, der er udstødte. Opsøger de os, risikerer de selv at blive udstødt og betragtet som frafaldne. Og så kan de ikke se deres familie og venner i Jehovas Vidner mere. Men jeg tror nu ikke, at Jehovas Vidner kunne finde på at udspionere os. Så jeg er rimelig tryg ved, at de også er med.

Syriske sikkerhedsstyrker i kampvogne har dræbt en person og anholdt snesevis af andre ved et angreb i et klanområde ved grænsen til Irak, siger aktivister. (Foto: JOSEPH EID/SCANPIX DANMARK 2011)
Syriske sikkerhedsstyrker i kampvogne har dræbt en person og anholdt snesevis af andre ved et angreb i et klanområde ved grænsen til Irak, siger aktivister. (Foto: JOSEPH EID/SCANPIX DANMARK 2011)