Tidligere kirkeministre: Sareen skal sætte sig ind i sagerne

Manu Sareen bør ikke kaste sig ud i for store ændringer af folkekirkens form med det samme. En god kirkeminister er lyttende og stikker en finger i jorden først, mener tidligere politikere på samme post

Her ankommer den nye kirkeminister, Manu Sareen, til Slotskirkens gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning i tirsdags. –
Her ankommer den nye kirkeminister, Manu Sareen, til Slotskirkens gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning i tirsdags. –. Foto: Søren Bidstrup.

Hvis Radikale Venstres Manu Sareen vil vide, hvordan han bliver en god kirkeminister, bør han læse med her. Tidligere politikere på posten har nemlig deres bud på, hvad der kræves af en kirkeminister. Og dommen er enstemmig: Sæt dig ind i tingene først.

LÆS OGSÅ: Kønsneutralt vielsesritual er kommet i spil

Rådet kommer blandt andet fra tidligere konservativ kirkeminister Torben Rechendorff:

Forudsætningen for at være en god kirkeminister er som ved andre ministerier at man ved noget om det område, man får betroet. Man behøver ikke gå i kirke hver søndag, men posten kræver en forståelse af historien og de nutidige begreber i den danske folkekirke, siger han og tilføjer, at det ikke er klogt at gå lige på:

Det vigtigste råd, jeg vil give Manu Sareen, som er ny og ikke dybt fortrolig med kirken, er at stikke en finger i jorden og være lyttende. Man kan ikke bare snakke om dagsaktuelle emner, som for eksempel vielser af homoseksuelle, uden at kende historien og vide, hvad det egentlig handler om.

Tidligere kirkeminister fra Radikale Venstre Johannes Lebech peger også på vigtigheden i at kende sin plads blandt folkekirkens aktive medlemmer:

Den gode kirkeminister er en mærkelig størrelse. Han skal ikke blande sig for meget, for det vil grupperne i kirken helst ikke have. Men samtidig skal han også være den igangsættende og skabe debat. Det handler om at kende balancen, siger Johannes Lebech, der i sin tid som kirkeminister blandt andet selv diskuterede ritualer for vielse af homoseksuelle.

Dengang blev det mødt med for meget modstand, men nu er der faktisk opbakning til det og en bedre chance for, at det bliver indført.

Sognepræst Tove Fergo, der sad på kirkeministerposten for Venstre, mener også, at Manu Sareen bør gå langsomt frem:

Kirkeministeriet er et holdningsministerium, som kræver engagement og åbenhed. Manu Sareen er nødt til at respektere de specielle ting, der er ved kirkerne. Og så skal han ikke lægge ud med for meget holdning. Det gjorde jeg, siger hun og henviser til dengang, hun som noget af det første ville afblæse 10 års arbejde med en ny salmebog. En beslutning, hun efter stor modstand måtte trække tilbage.

Samtidig mener Tove Fergo, at Manu Sareen skal sørge for at styre økonomien:

Da jeg overtog posten, ryddede jeg op i økonomien efter en radikal kirkeminister. Det ville være ærgerligt, hvis den kommer til at sejle igen.

Den seneste kirkeminister, Det Konservative Folkepartis Per Stig Møller, gav allerede sit råd videre til efterfølgeren ved mandagens overdragelse af ministeriet:

Jeg bad ham huske, at kirken er et gammelt hus lavet af levende sten. Det er mennesker, der står bag. Derfor skal man være lyttende og undgå at møve noget ned over folkekirken. Manu Sa-reen skal sætte sig ned, tage den med ro og sætte sig ind i tingene.

skov@k.dk