Prøv avisen

Tidligere medlemmer: Vi anmelder Jehovas Vidner for racisme

Jehovas Vidner bliver politianmeldt for nogle taler, hvor der bliver advaret mod frafaldne medlemmer. Her ses et eksemplar af deres blad Vågn op! Foto: Leif Tuxen

Jehovas Vidners retorik mod frafaldne medlemmer er gået over stregen, mener støttegruppe for tidligere medlemmer. Nu vil den anmelde bevægelsen for racisme

Det står nu klart, at Jehovas Vidner bliver anmeldt for racisme. Det bekræfter Poul Dal, der er formand for Støttegruppen for Tidligere Jehovas Vidner.

Det er nødvendigt, at Jehovas Vidner får sig en lærestreg. Vi er ikke ude efter erstatning, men ønsker at få understreget, at Jehovas Vidner skal tænke sig noget mere om i forhold til, hvordan de omtaler andre, siger han.

LÆS OGSÅ: Jehovas Vidner risikerer racismesag

Baggrunden for anmeldelsen er en række taler, der er blevet holdt ved Jehovas Vidners sommerstævne i Silkeborg og Herlufmagle. Her bliver frafaldne medlemmer af Jehovas Vidner beskrevet som en dødsensfarlig virus og som slanger og forurenet jord.

Som Kristeligt Dagblad har kunnet beskrive i dag, vurderer flere eksperter, at talerne har potentiale til, at der kan rejses en sag ud fra Straffelovens paragraf 266b, også kaldet racismeparagraffen.

Talerne går klart over stregen. Når man sammenligner en anden gruppe med dødbringende sygdomme og slanger, er vi ovre i kerne-området for racismeparagraffen, siger Niels-Erik Hansen, jurist og leder af Dokumentations- og Rådgivningscentret mod Racediskrimination i dagens Kristeligt Dagblad.

Indtil videre har støttegruppen været i tvivl om, hvorvidt den ville politianmelde Jehovas Vidner for brud på racismeparagraffen.

Men nu er den fast besluttet på at politianmelde bevægelsen.

DOKUMENTATION: Læs transskription af talerne ved Jehovas Vidners sommerstævne (pdf-fil)

Poul Dal og resten af støttegruppen er derfor gået i gang med at samle materiale sammen til anmeldelsen. Selvom talerne ved sommerstævnerne er den vigtigste dokumentation, understreger han, at de ønsker at inddrage flere andre tilfælde af groft sprogbrug, som har været brugt i løbet af de seneste par år.

Poul Dal regner med, at gruppen er klar med en anmeldelse i løbet af næste uge.

Men kan I ikke bare være ligeglade med, hvad Jehovas Vidner siger ved deres møder?

Jo, i udgangspunktet er vi også helt ligeglade. Hvis det altså ikke var fordi, vi alle har familiemedlemmer, der stadig er en del af Jehovas Vidner. De bliver påvirket voldsomt, og talerne er med til at skabe en frygtelig modvilje og nærmest angst mod os, siger Poul Dal.

Racismeparagraffen siger, at man ikke offentligt må true, forhåne eller nedværdige andre på grund af blandt andet deres race eller tro. De seneste par år har der på landsplan været mellem 30 og 40 anmeldelser årligt om racediskrimination. Godt halvdelen af anmeldelserne har ført til egentlige domme om straf eller frifindelse.