Tidligere minister: Venstre laver historieforfalskning i moms-sag

Kirkelige foreninger var ikke en gruppe, Venstre ville tilgodese med en momsfordel i 2007, siger partiets skatte- ordfører. Men det lyder mest som et forsøg på at legitimere, at regeringen vil sløjfe ordningen, siger kirkehistoriker

Det vakte forargelse, da skatteminister Karsten Lauritzen (V) tidligere på måneden til Altinget begrundede, hvorfor regeringen ønsker at fjerne en momsfordel for almennyttige foreninger. Han forklarede det med, at ordningen fra 2007 bliver brugt på en anden måde, end det oprindeligt var tanken med den. Blandt andet ved, at religiøse foreninger og frikirker i stigende grad gør brug af den.

Flere har ønsket en uddybning af denne udtalelse, og den kommer nu fra Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm. Hun siger, at religiøse foreninger og frikirker ikke var tiltænkt ordningen, fordi intentionen bag den i 2007 var udelukkende at tilgodese organisationer, der havde landsindsamlinger.

”Ordningen har udviklet sig til noget helt andet, end den startede som. Den startede som en måde at kompensere foreninger, der laver nationale indsamlinger for den moms, de betalte for dette. Det ville vi gerne fritage dem for, så vi lavede denne kompensationsordning,” siger hun.

Ifølge finanslovsaftalerne i 2007, hvor ordningen blev indført, fremgår det ellers, at foreninger under ligningslovens paragraf 8A, var godkendt til at få momskompensation.

Altså en lang række frikirker og kirkelige foreninger. Men det var altså en anden gruppe foreninger, man ønskede at hjælpe, siger skatteordføreren.

”Vi har fundet en række artikler, der viser, at Venstre gik til forhandling om denne ordning med det formål at give momskompensation til foreninger, der laver nationale indsamlinger. Det gav ikke mening, at foreninger som Kræftens Bekæmpelse også skulle samle ind til moms, når de samlede ind til sygdomsbekæmpelse.”

Det er intet mindre end historieforfalskning at hævde, at kun en særlig gruppe foreninger var tiltænkt ordningen, siger kirkehistoriker Flemming Kofod-Svendsen, som i sin tid foreslog ordningen, da han var generalsekretær for Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (Isobro).

”Venstre skal åbenbart finde en argumentation, der legitimerer, at de nu vil nedlægge ordningen. Hvad de er gået til forhandlinger med i sin tid, kan jeg ikke sige, men fakta er, at ordningen blev lavet for at tilgodese alle foreninger under ligningslovens paragraf 8A, og dermed også en lang række frikirker og kirkelige foreninger,” siger den tidligere boligminister og folketingsmedlem for Kristeligt Folkeparti, som har skrevet en afhandling med titlen ”Skatteregler for velgørenhed”.

Isobros nuværende generalsekretær Robert Hinnerskov er også overrasket over skatteordførerens begrundelse, som han kalder faktuelt forkert.

”Det er en forkert konklusion, at ordningen kun skulle tilgodese foreninger, der lavede landsindsamlinger. Det giver ingen mening, for alle andre steder fremgår det jo tydeligt, at alle fradragsberettigede foreninger var omfattet af ordningen fra begyndelsen. Regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti nævnte i finansloven for 2007 velgørende foreninger generelt som berettigede modtagere, helt på linje med de udstedte bekendtgørelser,” siger han.

Kristeligt Dagblad har uden held forsøgt at få kontakt med en række folketingspolitikere, der var med til at forhandle ordningen på plads, og som kan huske debatten om den. Karsten Lauritzen har heller ikke haft mulighed for at besvare spørgsmål om emnet.