Prøv avisen

Tidligere nonne taler ud

Helene Hägglund var nonne i et katolsk kloster i 12 år. Foto: Foto: Mette Frandsen

Helene Hägglund var i 12 år nonne i et katolsk kloster i Danmark, der ifølge hende blev drevet sekterisk. Her taler hun ud i et udvidet interview

Vold og overgeb mod nonner, løgne, bedrag og manipulation. En abbedisse, der kontrollerede alt.

Sådan foregik livet på et kloster i Danmark ifølge Helene Hägglund i en ny bog.

Beskriv dig selv, dengang du kom til klosteret."Jeg var knap seksten, så jeg var ung. Jeg havde en længsel efter at leve radikalt. Det almindelige liv var ikke nok for mig. Og så havde jeg en stærk tro på, at Gud havde et kald til mig. Det tror jeg ikke længere."

Tror du på Gud i dag?´"Nej. Jo, jeg gør. Men der er så mange begreber, der er blevet klistret på Gud, som jeg gerne vil tage afstand fra."

"Jeg tror, at det er for let at sige, at Gud har en mening med vores liv, og så skal vi bare finde den mening. Derimod tror jeg, at vi har en masse muligheder, som hverken er rigtige eller forkerte. Men det er op til os selv, hvad vi gør med de muligheder."

"Vi er skabt i Guds billede, og det betyder også, at vi har en fri vilje. Vi troede i klosteret på, at Gud har en vilje, som vi skal finde og følge."

"Der er det lidt provokerende at sige, men jeg tror, at det næsten er omvendt: At det er Gud, der bliver nødt til at underordne sig vores frie vilje. For han har faktisk givet den til os. Så bliver Han også nødt til at respektere den."

"Jeg tror på Gud. Men jeg tror ikke på den kristne Gud, som er blevet sat ind i et skab med en masse regler og love."

Bruger du stadig tid på stilhed og bøn?"Nej. Jeg kan ikke, for så går jeg i baglås og falder tilbage i de gamle mekanismer."

"Men Gud er et nærvær, vi ikke behøver at tænke over. Jeg er ikke fysiker, så jeg sidder ikke og dissekerer luften og analyserer den, inden jeg trækker vejret. På samme måde er det med Gud."

Hvad har du fået ud af at bo i klosteret?

"Jeg har lært en helt masse om, hvordan mennesker fungerer. Frem for alt når de har det dårligt, desværre. Og om hvor let det er at tilpasse os situationer, som absolut ikke er gode for os."

"Jeg har lært, at jeg er er god til at tilpasse mig. Men også at jeg har en styrke, der har bragt mig videre ud af en situation, der var helt umulig og meget destruktiv. Og derfor tror jeg også på, at andre mennesker har den styrke."

Hvad skal andre bruge din fortælling til?

"Jeg vil vise folk, der er i en lignende situation det kan for eksempel være et ægteskab at det går faktisk at komme videre. Vi får styrken til det, når vi er parate til det."

"Og for mit eget vedkommende er det vigtigt at bryde tavsheden. Nogle af de ting, jeg beskriver, er forbrydelser. Nogle af de ting er strafbare og frem for alt krænkende. Så længe, jeg tier stille med det, så dækker jeg stadig over abbedissen."

Beskriv abbedissen, da du først mødte hende som 15-årig.

"Hun havde den her utrolige udstråling, hvor det næsten lyste omkring hende. Det var vitalitet og glæde, lykke og strenghed. Kærlighed."

"Når hun snakkede med nogen, var hun helt og holdent til stede med den, hun snakkede med."

"Men hun udviklede hun sig med tiden. Som jeg husker hende nu fra den sidste tid, jeg var på klosteret, og hvor jeg nu har fået de mere objektive briller på, så må jeg kalde hende dominerende, streng, fanatisk. Nidkær. Manipulativ. Hård."

"Hun mistede mange af sine kvaliteter undervejs. Jo større position hun fik, jo mindre stolede hun på andre mennesker."

Hvad vil du sige, hvis dine børn en dag vil i kloster?"Så vil jeg sige: tag mindst studentereksamen først. Så vil jeg bede dem læse min bog, og bede dem om at føle efter hvor meget frihed kan man have i det her kloster? Hvor meget respekt for din person er der i klosteret?"

"Men jeg tror ikke, det er noget jeg vil opfordre til."