Prøv avisen

Tidligere præst i Tømmerup: Jeg er ikke pædofil

”Det her er en lille del af min præstegerning. Men jeg er klar over, at det er det, jeg vil blive husket for," siger tidligere præst dømt for overgreb på børn og unge. Foto: Leif Tuxen

Siden dom har tidligere præst opsøgt flere psykologer om sine overgreb på børn og unge. Han mangler fortsat en forklaring, men erkender nu at have misbrugt sin stilling

”Hvis jeg kunne forklare hvorfor, havde jeg gjort det.”

Den sætning gik igen, da en tidligere sognepræst i Tømmerup ved Kalundborg, Dan Peschack, i efteråret skulle forklare sine mange seksuelle krænkelser mod børn og unge for Retten i Holbæk. Han håbede dengang, at han under sin varetægtsfængsling selv ville blive klogere på, hvorfor han havde begået de mange seksuelle overgreb og gemt flere hundrede billeder og mange timers filmmateriale af seksuel karakter med sagens berørte.

Men trods samtaler med psykologer fra Kriminalforsorgen havde den tidligere præst, som i november blev idømt 10 års fængsel, stadig ikke fundet en forklaring, da han i går blev afhørt under ankesagen i Østre Landsret.

”Det, jeg har glædet mig mindst til ved denne retssag, er at skulle konfronteres med de billeder igen. For jeg har ikke nogen forklaring på dem,” sagde han i går om den 10-15 centimeter høje bunke mapper med bevis-materiale, som lå på bordet foran ham.

Dan Peschack er blandt andet blevet dømt for blufærdighedskrænkelser, orale og anale seksuelle krænkelser, samleje og mange børnepornografiske billeder. Sagerne omhandler syv drenge og en pige, hvoraf den yngste var 12 år, mens overgrebene fandt sted. Under retssagen i efteråret forsøgte den tidligere præst først at forklare de overgreb, han erkender sig skyldig i, som en ”drenge-røvsting” og senere med, at han ”kan være tiltrukket af unge drenge fra 15 år og op”. Han afviste dog at være pædofil og uddybede sin modstand mod det prædikat i landsretten.

”Jeg tror ikke, der er nogen mere stigmatiserende betegnelse end at kalde en anden for pædofil. Der var et lokalmedie, som døbte mig pædofil-præsten, før sagen var i gang, og det går mig på, at det er sådan, man taler om det. Der er en begrebsforvirring, som jeg har beskæftiget mig meget med. Jeg har talt intensivt med psykologer i Vejle og fået at vide, at jeg diagnostisk og psykologisk ikke er pædofil. Jeg passer ikke på kriterierne,” sagde Dan Peschack, som under retssagen i efteråret blandt andet afviste at være pædofil med henvisning til, at han ikke er tiltrukket af børn.

Dan Pechack havde kun få ændringer til de svar, han afgav i retssalen i efteråret. Han erklærede sig fortsat uskyldig i flere forhold og påpegede nu, at der ifølge ham var ting, der ikke hang sammen i sagens yngste offers vidneforklaring om analt samleje. Ved gennemgangen af samme offers anklager blev Dan Peschacks tone mere hård og mindre kontrolleret, end den var under retssagen i efteråret. Dette fik forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen til at spørge, om han var vred på den berørte.

”Jeg bliver meget vred, for jeg synes, jeg brugte meget tid på (drengens navn) og gav ham meget omsorg. Jeg bliver vred, når beskyldningerne bare bliver værre og værre. Der er tidspunkter, hvor han modsiger sig selv,” sagde Dan Peschack, som dog stadig ikke kunne forklare sine erkendte krænkelser af drengen, og hvorfor han havde haft mange seksuelle billeder af drengen gemt på et usb-stik i præstegården.

Mere blød og skrøbelig blev den tidligere sognepræsts stemme, da det kom til sagens eneste pige, som han har fortalt han holdt meget af. Da hun trøstede ham, efter at hans 22 år gamle kat døde, indledte de et seksuelt forhold, som han vidste var forkert. Som noget nyt erkendte Dan Peschack også, at han kan have misbrugt sit embede som præst i forbindelse med forholdet til den dengang 13-årige pige.

”Der har kørt en anden sag om en frikirkepræst, der har udnyttet unge i menigheden seksuelt ved at tale om Guds vilje. Så det er det, jeg har tænkt på, når man sagde ’misbrug af embedet’. Men når forældre har haft tillid til, at deres pige kunne sove ved mig, fordi jeg var præst, så ja, så har jeg misbrugt min stilling,” sagde han.

Han understregede samtidig, at de forskellige overgreb ikke har fyldt meget i hans liv og arbejde i Tømmerup.

”Det her er en lille del af min præstegerning. Men jeg er klar over, at det er det, jeg vil blive husket for.”