Tillidsmand: Kollegaer må ikke overtage dåb og bryllup for strejkende præster

44 præster i Helsingør Stift skal strejke i april, hvis de igangværende overenskomstforhandlinger bryder sammen. For sognepræst i nordsjællandske Slangerup Klaus Meisner kan det blandt andet gå ud over to hold konfirmander, bryllupper og flere dåbsforældre

Præster må ikke overtage strejkende kollegers arbejde, har Præsteforeningen gjort klart i et skriv til alle landets præster. Det kan gå ud over forårets konfirmationer og bryllupper. Modelfoto
Præster må ikke overtage strejkende kollegers arbejde, har Præsteforeningen gjort klart i et skriv til alle landets præster. Det kan gå ud over forårets konfirmationer og bryllupper. Modelfoto. Foto: Ritzau Scanpix/Iris.

I Klaus Meisners kalender finder man under april måned to dage med konfirmationer. Sognepræsten i Slangerup i Nordsjælland har også noteret nogle forårsbryllupper og lidt over en håndfuld børn, der skal døbes, samt søndagsgudstjenesterne, han varetager hver anden uge, besøg på plejehjem og meget andet.

Men nu er der sandsynlighed for, at Klaus Meisner må strege alle opgaverne ud og erstatte dem med et enkelt ord: strejke. Han er nemlig blandt de 44 overenskomstansatte præster, der er blevet udtaget til at nedlægge arbejdet fra den 4. april, hvis de igangværende overenskomstforhandlinger bryder sammen.

”Nu må vi selvfølgelig vente og se, hvordan det går med forhandlingerne. Der kan nå at ske meget inden april. Men i yderste konsekvens kan det blive en situation, som betyder, at vi må udskyde mange kirkelige handlinger,” siger Klaus Meisner, som også er tillidsrepræsentant for præsterne i Frederikssund Provsti.

Der strides fortsat om kravene mellem parterne i overenskomstforhandlingerne for knap 750.000 offentligt ansatte.

Og i fredags udpegede flere faggrupper, hvem og hvor mange de ville få til at nedlægge arbejdet i april, hvis der ikke kommer en aftale på plads. Akademikernes Centralorganisation har på vegne af Præsteforeningen valgt kun at udpege præster fra Helsingør Stift, hvor 44 ud af de 62 overenskomstansatte skal strejke.

Situationen er ny for folkekirken, hvor præsterne først for cirka 30 år siden fik mulighed for at blive ansat på overenskomst. I dag er langt størstedelen – ifølge Kirkeministeriet cirka 1800 af landets omkring 2000 folkekirkepræster – dog tjenestemænd, som ikke berøres af strejke eller rammes af en eventuel lockout.

Tidligere har ansatte fra Kirkeministeriet beroliget med, at der dermed fortsat vil være mange præster, der kan yde gejstlig betjening til kirkelige handlinger. Men det hjælper hverken konfirmander, dåbsforældre eller brudepar. For man må ikke overtage strejkende kollegers arbejde, har Præsteforeningen gjort klart i et skriv til alle landets præster. Dette giver ifølge Klaus Meisner god mening.

”Dette er jo ikke en strejke, der kun er for 44 overenskomstansatte præsters skyld. Det er noget, alle præster skal stå vagt om i fællesskab, hvor vi bare bliver yderste fortrop. Det gælder vores fælles arbejds- og lønvilkår,” siger han.

Klaus Meisner har endnu ikke drøftet et muligt strejkescenarie med kommende brudepar, dåbsforældre eller sine cirka 50 konfirmander. Man han har modtaget henvendelser fra folk, der var bekymrede.

”Det er klart, at det kan være besværligt, når man allerede har bestilt festlokaler og sendt invitationer ud. Jeg kan ikke vide, hvordan folk vil håndtere det. Det kan være, at man holder festen først og så den kirkelige højtidelighed på et andet tidspunkt. Men det er da ulykkeligt på mange måder,” siger han og tilføjer, at alle hans aktiviteter som præst vil bliver berørt.

”Vi er to præster i mit sogn og derfor nødt til at planlægge løbende og flere måneder frem. Derfor vil alle de ting, der allerede nu står, at jeg skal varetage i april, ikke kunne varetages af mig eller ovetages af min kollega, hvis det kommer til strejke,” siger han.

Klaus Meisner føler dog, at han har modtaget opbakning fra sin kollega, og at der blandt landets præster generelt er forståelse for strejken.