Prøv avisen

Tiltalt frikirkepræst nægter sig skyldig

Den 30-årige er tiltalt for at have begået seksuelle overgreb mod otte unge med tilknytning til en nu lukket frikirke i Silkeborg og for at have udført psykisk manipulation. Foto: Paw Gissel/arkiv

Tidligere ungdomspræst erkendte i Retten i Viborg seksuelle forhold med flere unge kirkegængere. Men de deltog alle frivilligt, og han fungerede desuden ikke som præst for dem, sagde han mandag

Det var en usædvanlig retssag, der begyndte mandag i Retten i Viborg mod en 30-årig mand, som tidligere har været ungdomspræst i en frikirke i Silkeborg. Sådan indledte anklager Mette Møller sin afhøring af manden.

”Det store opbud af journalister vidner om, at det er en usædvanlig sag. Den er usædvanlig, fordi det er en sag med mange forurettede. Den er usædvanlig, fordi den er foregået i et kirkeligt miljø, og så er den usædvanlig, fordi ordet manipulation indgår. Det er ikke noget, vi sædvanligvis ser i sædelighedssager,” sagde hun.

Den 30-årige er tiltalt for at have begået seksuelle overgreb mod otte unge med tilknytning til en nu lukket frikirke i Silkeborg og for at have udført psykisk manipulation.

Forholdene har ifølge anklageskriftet fundet sted, efter han blev ansat i kirken i 2006, og inden han rejste til USA i 2011.

Han nægter sig skyldig, men erkender at have haft seksuelt samvær adskillige gange med flere unge i kirken. Ifølge ham har det dog i alle tilfælde været frivilligt for begge parter, og han forstår ikke, at ordet manipulation bliver brugt. Ingen af de forurettede har desuden været under den seksuelle lavalder, tilføjede han mandag.

Han genkender historier fra anklageskriftet om at have været med til en episode, hvor en ung kvinde fik stukket en hårbørste op i sig, men nægter anklagen om selv direkte at have rørt ved hendes underliv.

Derudover erkender han at have deltaget i seksuelle handlinger med en yngre mand omtrent 50 gange.

”Vi nød hinandens selskab, men vi har holdt kortene tæt til kroppen og ikke fortalt om vores privatliv. Man kan ikke være sammen på den måde i et konservativt kristent miljø. Vi festede og drak videre i mange år, men så sprang bomben, og så blev ordet manipulation lige pludselig brugt,” sagde den tiltalte.

Bomben, han talte om, var et møde i den nu lukkede kirke i Silkeborg, hvor flere af kirkens medlemmer i 2016 kunne berette om grænseoverskridende adfærd hos den tiltalte, der på daværende tidspunkt var i USA. De havde fået tilsendt billeder fra en anden dansk præst i USA, der viste den tiltalte i sammenhænge med megen alkohol og i færd med handlinger af seksuel karakter.

”Det ødelagde det konservative kristne image i kirken. Vi var ikke, som de havde forestillet sig, men vi festede og drak. Det irriterer mig, at ordene overgreb og manipulation bliver brugt, når der hver gang blev givet samtykke,” sagde den tidligere præst.

Den tiltalte sad roligt med hænderne i skødet det meste af retsmødet. Han var iklædt en gråblå T-shirt, kondisko af mærket Fila og løse jeans.

Han kiggede skiftevis på anklager Mette Møller og ned i bordet foran sig, mens han blev afhørt. Han fortalte om at være blevet født i Aarhus i et pinsekirkeligt miljø og om sin uddannelsesbaggrund. Han gik to år på handelsskolen, inden han droppede ud. I 2004 blev han tilknyttet en frikirke i Horsens som leder af en klub for teenagere, mens han bestyrede en it-virksomhed. I 2006 blev han gift med sin kone og flyttede til Silkeborg. Her blev han ansat i den nu lukkede frikirke til at lede kirkens ungdomsarbejde.

”Jeg var god til at skabe en fest. Jeg har en stor del af ansvaret for, at der kom vækst i kirken. Vi fik nyt lydanlæg, en røgmaskine og lavede lasershow. Det var der mange, der syntes, var super fedt,” sagde han.

Festkultur var et tema under afhøringen. Den tiltalte fortalte om, hvordan han havde socialt samvær med flere af de frivillige i kirken uden for kirkeligt regi. Dette spurgte anklageren uddybende ind til.

”Vi gik i byen sammen og drak sammen. I konservativ kristendom skal man helst ikke drikke, men vi var gode til at holde det adskilt. Vi havde ikke behov for at tale om druk og fest i kirken,” sagde han.

For både anklager og forsvarer var det vigtigt at få afklaret den 30-åriges rolle i kirken. Ifølge straffelovens såkaldte skolelærerparagraf er det nemlig ulovligt at have seksuel omgang med personer under 18 år, der er betroet undervisning. Derfor stillede anklageren flere spørgsmål om, hvordan de unge anså tiltalte, og hvilken rolle han havde i kirkens organisation.

Selv mente han ikke at have fungeret som præst, selvom anklageskriftet beskriver ham som ungdomspræst, og selvom han ofte prædikede ved kirkens gudstjenester.

”I USA var jeg pastor, men jeg var ikke præst i Danmark. Det var ikke de ansættelsesforhold, jeg var under. Jeg var leder af ungdomsarbejdet, ikke præst. Jeg blev kaldt pastor af nogle af de frivillige, og jeg kaldte dem pastor, men det var mere et kælenavn end en stillingsbetegnelse,” sagde han.

Afhøringen af tiltalte fortsætter i tirsdag.