Prøv avisen

Top-politikere indbød sig selv til kirkefest i Tingbjerg

Folk strømmede til Tingbjerg kirke for at overvære gudstjenesten i går formiddag. Kirken var fyldt med mennesker, som tegn på støtte til præst Ulrich Vogel, som har måtte fraflytte sin embedsbolig og gå under jorden efter længere tids chikane fra unge i området. -- Foto: Casper Christoffersen.

Lars Løkke Rasmussen, Bertel Haarder og Pia Kjærsgaard var med til gudstjenesten i solidaritet med den hærværks- og sygdomsramte sognepræst Ulrich Vogel -- mens Tingbjerg Kirkes menighed lidt undrende så til fra sidelinien

Man skulle tro, at det var en planlagt kirkelig festdag: Statsminister Lars Løkke Rasmussen ankom sammen med sin datter Lisa til søndagens gudstjeneste i Tingbjerg i København omgivet af en sværm af pressefolk og mere eller mindre diskrete PET-agenter. Forinden kom formand for Dansk Folkeparti Pia Kjærsgaard og partifællerne Peter Skaarup og Søren Krarup, på linje med undervisningsminister Bertel Haarder (V). Og inde i den lille kirke sad Venstres udenrigspolitiske ordfører, Søren Pind, og med ham mange andre mere eller mindre kendte danskere.

Men kirken har ikke jubilæum, og den skal heller ikke genåbnes efter en større restaurering. Derimod er det Søren Pind og borgmester i Københavns Borgerrepræsentation, Pia Allerslev (V), der har opfordret politikerkolleger og andre til at møde frem til søndagens gudstjeneste for at vise solidaritet med kirkens sognepræst, Ulrich Vogel, som er sygemeldt, flygtet fra hærværk og trusler fra en lille gruppe unge med indvandrerbaggrund. Det er ikke kirkens menighed, vikarpræst Jeanette Strømsted Braun eller menighedsrådet, som har taget initiativet, men de kom til at stå som værter alligevel.

Jeanette Strømsted Braun gjorde hvad hun kunne for at anslå de festlige toner ved at henvise til søndagens tekst, hvor Jesus meget apropos taler om Himmeriget som en bryllupsfest, som vi alle er inviteret med til – men som nogle altså vælger at sige nej tak til, fordi de har for travlt. Mange er kaldet, men få er udvalgt, som hun manende sagde.

Søren Pind var overvældet over det talstærke fremmøde og havde følgende overvejelser:

– Manifestationen kan bruges til at sige, at det ikke er slut endnu, man kan ikke bare se passivt til, mens en præst bliver behandlet på den måde. Det er ikke en sammenblanding af politik og religion til forskel fra Brorson-sagen, men et forsvar for, at præsten kan udbrede evangeliet, lød det.

Stort set lige så from var Bertel Haarder i sine forklaringer på at gå i kirke i netop Tingbjerg, mens tidligere indenrigsminister Karen Jespersen (V), som var kommet sammen med sin mand, politisk kommentator Ralf Pittelkow, godt ville skærpe synspunkterne en smule.

– Vi er kommet for at støtte præsten, men også som en støtte til de andre mennesker, som også bliver chikaneret herude, for det er meget vigtigt, at der ikke sker et skred i vores samfund i den retning. Det er ikke en sammenblanding af religion og politik at møde op for at støtte en præst, men man kan jo også sige, at det er et signal i retning af, at integrationen ikke går godt nok. For man har jo også nogle holdninger, når man går i kirke. På den måde bliver det let en skin-diskussion, siger Karen Jespersen.

Tingbjerg Kirke var fuldstændig pakket med omkring 400 mennesker og flere stod op på gulvet langs kirkevæggene og langt ud i våbenhuset. Under den indledende salme, "Nu rinder solen op af østerlide", kunne man ikke lade være med i sit stille sind at fundere over, om Tingbjerg Kirke mon ikke er glad for det kolossale og overvældende politiske skulderklap i en kold tid med integrationsproblemer, som også kirken gerne vil gøre noget ved.

Efter gudstjenesten træffer Kristeligt Dagblad menighedsrådsformand Eva Bundgaard, som har susende travlt i køkkenet med at sørge for smør og kaffe til efter gudstjenesten. Efter at politikerne har stået til rådighed for pressen ude foran kirken, er nogle af dem, som Søren Pind, Pia Kjærsgaard, Pia Allerslev og Nikolaj Bøgh (K), så småt ved at sive ind i kirkens bagerste lokale til kirkekaffe og franskbrød, sammen med nogle af de lokale medlemmer af menigheden.

Først siger Eva Bundgaard, at hun ikke har tid til at snakke, men siger så på spørgsmålet om, hvilket indtryk de mange politikeres tilstedeværelse på en ganske almindelig søndag gør:

– De er her vel på grund af det kommende kommunevalg. Jeg synes, det er et cirkus og er ikke specielt glad for den form for støtte, jeg var helst foruden, siger Eva Bundgaard og fortsætter.

– Der var ikke ret mange fra vores eget sogn til gudstjenesten, så det var ikke kirkens menighed, der fyldte kirken i dag, konstaterer Eva Bundgaard med en smule skuffelse.

– Jeg tror, at dem som kom, var en masse venner fra Facebook. Hvis politikerne vil gøre noget, så skal de hellere hjælpe i det daglige for os, der bor herude, siger Eva Bundgaard inden hun lidt hovedrystende forsvinder ind i menighedslokalerne for at redde sig lidt kirkekaffe og kage.

Næstformand i menighedsrådet Annette Rønnentoft er også ganske overvældet over dagens politiske interesse.

– Det er en svær balancegang. Jeg er glad for støtten til kirken og vores præst, men på den anden side kan man ikke lade være med at tænke på, at det snart er kommunevalg. Man skal kunne lægge til og trække fra, lyder det lidt kryptisk fra Annette Rønnentoft.

Hendes datter, Jeanie, er et eksempel på, hvordan forholdene kan opleves i Tingbjerg, hvor 70 procent af de omkring 5000 borgere har en anden etnisk baggrund end dansk.

– Vi er to danskere i min klasse, og på hele skolen kender jeg fem danskere. Jeg bliver mobbet hver dag, for eksempel fordi jeg interesserer mig for heste. Nu tænker jeg alvorligt på at flytte skole, men jeg ved ikke, hvorhen det skal være endnu, siger Jeanie.

Søren Warthoe fra Tingbjerg Kirke kan håbe, at det overraskende politiske fokus kan give folkekirken og Tingbjerg et løft efter 20 år med hærværk, som han siger.

Dagens forskellige meldinger fra både politikere og almindelige borgere tyder på, at hærværksproblemet begrænser sig til en 20-30 unge. Nogle af løsningsforslagene lyder på en bedre integrationsindsats fra Københavns Kommunes side, som borgmester Pia Allerslev siger det med henvisning til Socialdemokraterne, mere politi i Tingbjerg og mere konsekvens over for lovbryderne, for det handler ikke om religionskrig, men om utilpassede unge og dårlig integration, som civilingeniør og kandidat til Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne, Aihua Yan udtrykker det .

Og så har den sygemeldte sognepræst Ulrich Vogel meddelt, at han er tilbage i sit embede til december. Så der er måske god grund til for menighed og vælgere at spejde efter resultater i tiden efter jul, så Tingbjerg igen kan vende tilbage til sit liv som landsby.

vincents@kristeligt-dagblad.dk