Prøv avisen

Topmøde straffer kirkelig støtte til vielser af homoseksuelle

Krisen har rumsteret siden en del af det anglikanske kirkefællesskab, den episkopale kirke i USA, anerkendte homoseksuelle ægteskaber og for 12 år siden udnævnte Gene Robinson (billedet) til biskop, selvom han var i et partnerskab med en anden mand. Foto: Graham Jepson/Writer Pictures

Den liberalt sindede amerikanske del af det anglikanske kirkefællesskab er delvist suspenderet på synode i det anglikanske kirkefællesskab

Ægteskaber mellem homoseksuelle hører ikke hjemme i den anglikanske kirke. Sådan er status efter denne uges krisemøde i krypten under Canterbury Cathedral blandt de 38 ledere i det anglikanske kirkefællesskab.

På forhånd var fronterne trukket klart op mellem de konservative og liberale fløje i kirken - og midt i det hele stod ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, med et ønske om at forhindre en splittelse.

Krisen har rumsteret siden en del af det anglikanske kirkefællesskab, den episkopale kirke i USA, anerkendte homoseksuelle ægteskaber og udnævnte Gene Robinson til biskop, selvom han var i et partnerskab med en anden mand.

Her 12 år senere er den episkopale kirke så blevet straffet for den beslutning. Amerikanerne er delvist udelukket af fællesskabet og må ikke stemme i spørgsmål om kirkens retning og doktriner i de næste tre år.

”Denne beslutning vil bringe en dybfølt smerte,” siger ledende biskop i den episkopale kirke, Michael Curry, ifølge avisen The Guardian.

På forhånd var det frygtet, at de store centralafrikanske kirker ville forlade mødet i protest. Men i sidste ende var det kun ærkebiskoppen af Uganda, som udvandrede, fordi han ikke fik opbakning til, at den amerikanske kirker helt skulle smides ud.

Det lukkede møde er blevet beskrevet som ”smertefuldt”, men mundede ud i en erklæring, som fastslår:

”Den traditionelle doktrin i kirken med udgangspunkt i skriften er, at ægteskabet fortsat er mellem en mand og en kvinde i en trofast og livslang forening.”

Den konservative fløj i den anglikanske kirke er samlet i organisationen Gafcon, som står for ”Konferencen for den globale anglikanske fremtid”. De gør det klart, at det er så langt, som de vil strække sig, og de mener desuden, at dele af kirken i blandt andet Canada og England er alt for liberal og bør stækkes.

”I særdeleshed må det accepteres, at det fortsatte brud i kirkefællesskabet ikke handler om manglende fælles forståelse, men er forårsaget af den konstante afvisning af den bibelske og apostolske tro,” siger formanden Eliud Wabukala til avisen Daily Telegraph. Han er tillige ærkebiskop af Kenya.

I England vil beslutningen føre til debat i Church of England, der er moderkirken i det anglikanske kirkefællesskab.

”Det er en skamfuld udtalelse fra de anglikanske ledere, hvor de straffer kirken i USA for deres profetiske engagement i at sikre ligestilling for homoseksuelle,” skriver den liberale britiske præst Giles Fraser på Twitter.