Tre muslimer: Sådan holder vi ramadan

I denne uge begynder den muslimske ramadan-måned, som for mange indebærer faste i dagtimerne fra mad og drikke. Her fortæller tre muslimer om, hvad ramadanen betyder for dem

For Ahmad Shawi (tv.), Maleeha Asif (mf.) og Maria Mawla (th.) er ramadanen forbundet med tid til selvreflektion, skærpede sanser og mere tid til at tænke på andre.
For Ahmad Shawi (tv.), Maleeha Asif (mf.) og Maria Mawla (th.) er ramadanen forbundet med tid til selvreflektion, skærpede sanser og mere tid til at tænke på andre. Foto: Privatfotos.
Maleeha Asif
Maleeha Asif Foto: Privatfoto

Ramadanen giver tid til selvrefleksion

Maleeha Asif, 23 år. Studerer globale studier.

”Jeg glæder mig altid meget til ramadan – og især i år. Fordi vi ikke har kunnet rejse længe, føler jeg nærmest, at jeg skal på ferie, nu hvor jeg skal på denne spirituelle rejse, hvor jeg har tid til mig selv og kan fokusere på vigtige ting og bruge tid med min familie.

Udover at være en fejring af Allahs kærlighed er ramadanen en mulighed for hengivenhed og refleksion over ens privilegier. Jeg føler, at jeg får en renselse fra alle dårlige vaner. For når jeg kan holde mig fra mad og drikke, lærer det mig, at jeg også kan afholde mig fra dårlige handlinger. Og så giver fasten mig mere tid. Mad fylder normalt meget i min hverdag, og når jeg ikke skal tænke på det, har jeg tid til selvrefleksion, til at læse i Koranen, få ordnet alle de ting, jeg skal, og være mere nærværende. Når jeg kommer hjem fra skole, går jeg for eksempel ikke bare direkte i køkkenet og spiser. I stedet taler jeg med min mor og hører, hvordan hendes dag har været. Jeg synes også, der er noget enormt smukt i at tænke på alle de muslimer i hele verden, der faster samtidig med én selv.”

Maria Mawla
Maria Mawla Foto: Privatfoto

Fasten skærper mine sanser

Maria Mawla, 38 år. Iværksætter.

”Så snart ramadanen er i gang, går jeg ud og køber ind. Mange tror, at muslimer køber masser af dessert til ramadanen, men jeg køber typisk ingefær, citroner, dadler, havregryn, avokadoer ­– noget sundt, der giver mig energi til dagtimerne uden mad. Den første uge er tit lidt hård, men derfra bliver det lettere. Faktisk oplever jeg, at mine sanser skærpes, når maden er væk. Når jeg ikke kan distrahere mig selv med cola eller en cigaret, bliver der plads til at gøre og tænke på andre ting. Og når vi når til den sidste uge, føles det altid godt at have bevist, at jeg er en troende muslim. Ikke, at jeg skal bevise noget over for omverdenen, men over for mig selv og Gud.

Som mange andre muslimske familier pynter vi op derhjemme. I min butik med bæredygtige produkter er jeg også begyndt at sælge ramadanpynt og særlige kalenderlys med fokus på de 10 sidste dage, som teologisk er de vigtigste, fordi det var her, Koranen blev åbenbaret. Som mor til to ved jeg, hvor vigtigt det er for børn at få visualiseret tingene, så derfor bruger vi masser af tid på at klippe-klistre, mens vi taler os igennem, hvorfor vi faster og giver penge til velgørenhed.”

Ahmad Shawi
Ahmad Shawi Foto: Privatfoto

Ramadanen får mig til at tænke på andre

Ahmad Shawi, 19 år. ­Lærerstuderende.

”For mig er ramadanen mere end bare faste. Når ramadanen indtræder, kommer jeg altid til at tænke på andre mennesker, og hvordan folk ude i verden har det. Jeg lever et privilegeret liv her i Danmark, og under ramadanen bliver det lettere for mig at forholde mig til alle de millioner af mennesker, der må lide afsavn hver dag.

Når ramadanen falder oven i coronapandemien, giver det endnu et aspekt til det at tænke på andre. Jeg ved, at mange har mistet arbejde og deres sociale liv på grund af nedlukningen. Selvfølgelig tænker jeg også på min egen sult, men jeg prøver at holde mit fokus på andre, fordi jeg aldrig har prøvet ikke at have mad på bordet.

Corona gør desværre, at den sociale kontakt i ramadanen bliver begrænset. Det er ikke muligt at sidde mange om bordet efter solnedgang, når vi bryder fasten. I min familie plejer vi ellers at invitere mange hjem, hvor vi sidder rundt om bordet og drikker te og fortæller historie. Den del må vi undvære i år.”