Prøv avisen

Tredje bejler klar til bispestol i Viborg

0Carsten Haugaard Nielsen er ny bispekandidat i Viborg. Han mener, folkekirken bør passe på med at indføre et kirkeråd. – Pressefoto.

Endnu en kandidat melder sig til bispevalget i Viborg Stift, hvor den nuværende biskop, Karsten Nissen, for nylig meddelte sin afgang

Den nye kandidat til bispevalget i Viborg Stift er 53-årige Carsten Haugaard Nielsen, som har været præst i Christianskirken i Aarhus siden 2011.

Bispekandidaterne tæller i forvejen Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, og Peter Hedegaard, præst for Holstebro Valgmenighed.

Carsten Haugaard Nielsen fortæller, at han er blevet opfordret af en bred kreds af præster, provster og menighedsrådsmedlemmer, som alle ønsker en biskop med lang præsteerfaring.

For en biskop er det livet i sognene, arbejdet drejer sig om. Det er vigtigt, at biskoppen ved, hvordan det er at leve i de forskellige sogne. Den viden føler jeg, at jeg har, fordi jeg har en baggrund som præst i et landsogn, et mindre bysogn og nu i et storbysogn, siger Carsten Haugaard Nielsen, der også har udgivet en række bøger, blandt andet om ledelse i menighederne.

Carsten Haugaard Nielsen har været præst i 25 år, kun afbrudt af tre et halvt år som generalsekretær i Sudan-missionen det nuværende Mission Afrika.

At det er Viborg Stift, der er ledigt, passer Carsten Haugaard Nielsen, der er født og opvokset i Holstebro, glimrende.

Viborg Stift er et teologisk bredt stift med både vækkelser og valgmenigheder i historien. Derfor har debatten om vielse af homoseksuelle fyldt meget. Carsten Haugaard Nielsen hører til dem, der ikke går ind for vielse af personer af samme køn.

Ægteskabet er et forhold mellem mand og kvinde. Det er det forhold, som kirken kan velsigne. Jeg har stor respekt for dem, der lever deres liv anderledes, og det er godt, at samfundet er indrettet på en måde, som gør det muligt. Men kirken bør holde fast i den traditionelle forståelse af, hvad en vielse er, siger præsten, der mener, at det er et spørgsmål, som fylder for meget i debatten.

Det er vigtigere at diskutere, hvordan der drives kirke i sognene. Vi bør passe på med at indføre et kirkeråd, hvor magten over folkekirken samles, mener Carsten Haugaard Nielsen, som har lang erfaring med bestyrelses-arbejde bag sig. Senest som medlem af bestyrelsen for Samvirkende Menighedsplejer, hvor han sad i perioden fra 2007 til 2013.

Skal vi have et kirkeråd, skal vi sikre, at magten spredes. På den måde understøtter vi bedst, at mangfoldigheden i folkekirken trives, siger han.

Den nuværende biskop over Viborg Stift, Karsten Nissen, træder tilbage den 1. oktober 2014.