Tro i verden

Hundene bliver virkelig konger for en dag i Nepal, i forbindelse med afholdelsen af hinduernes næststørste festival, tihar

Disse hunde æres og tilbedes i disse dage under hinduernes tihar-festival i Nepal for deres rolle som beskyttere af hjemmene.  -- Foto: Scanpix.
Disse hunde æres og tilbedes i disse dage under hinduernes tihar-festival i Nepal for deres rolle som beskyttere af hjemmene. -- Foto: Scanpix.

Ortodokse glade for pave-rejse

TYRKIET Det ligger nu fast, at pave Benedikt XVI tager på besøg i Tyrkiet fra den 28. november til den 1. december i år. Pavens besøg hilses velkomment af den ortodokse kirke, som i omkring 1000 år har haft mange forskellige uoverensstemmelser med den romersk-katolske kirke. Under sit ophold i Tyrkiet skal pave Benedikt XVI blandt andet besøge den ortodokse hovedby Konstantinopel og mødes med den ortodokse kirkes mest fremtrædende patriark Bartholomæus I. Om pavens besøg siger patriarken ifølge nyhedsbureauet ENI: - Da han tiltrådte som pave, udtalte Benedikt XVI sig om sin værdsættelse af den østlige kirke, dens teologi og spiritualitet. Besøget er et godt tegn for vore fremtidige relationer.

Ingen Madonna-kors på tv

USA Efter pres fra konservative kristne kredse I USA har tv-stationen NBC ifølge nyhedsbureauet Reuters besluttet, at en kontroversiel del af sangerinden Madonnas koncert ikke vil blive vist, når NBC til november sender et to timer langt program om hendes seneste turné "Confessions", som hun også var i Horsens med. Det kontroversielle i koncerten består i, at Madonna lader sig korsfæste med tornekrone. Madonnas brug af korsfæstelse har tidligere vakt stærke protester flere steder i verden. Således har den romersk-katolske kirke officielt protesteret i forbindelse med en koncert i Rom, og da Madonna forleden holdt koncert i Moskva, lød der skarp kritik fra den russisk-ortodokse kirke. Selv har Madonna flere gange bedyret, at hendes brug af kors og tornekrone ikke er ment hverken antikristeligt eller blasfemisk.

Frelsens Hær er ikke nogen hær

RUSLAND Den russiske stat har lidt nederlag ved den europæiske menneskerettighedsdomstol i Strasbourg og tvinges nu til at betale en erstatning på 75.000 kroner til Frelsens Hær. Anledningen er, at Frelsens Hær i 2000 fik afslag på at drive virksomhed i Rusland, og som en af begrundelserne for afslaget anførte de russiske myndigheder, at Frelsens Hær ikke kunne betragtes som en kirke, men derimod som en "paramilitær organisation". Men nu har domstolen i Strasbourg altså ifølge den norske avis Vårt Land slået fast, at dette afslag strider mod religionsfriheden og dermed mod den europæiske menneskerettighedskonvention, som blev indført i Rusland i 1998.

Ringenes Herre

ITALIEN Pave Benedikt XVI var tæt på at miste en af pavestolens mest betydningsfulde ringe, da han i sidste uge besøgte den italienske by Verona. På byens stadion gav paven hånd til mange af de fremmødte, og pludselig gled "Fiskerens ring" af pavens ringfinger. Ringen faldt ned i et palmeblad, som en af pavens beundrere havde med sig, og vedkommende gav ifølge nyhedsbureauet Reuters straks ringen tilbage. På "Fiskerens ring" er afbilledet fiskeren og disciplen Peter, som efter katolsk tradition blev kirkens første pave.

Katolsk præst uddeler kondomer

NAMIBIA En romersk-katolsk præst, som står bag Namibias eneste dagcenter for prostituerede, forstærker nu sit arbejde, og selvom den officielle holdning i den romersk-katolske kirke er en anden, uddeler han nu også kondomer til de prostituerede. Pastor Herman Klein-Hitpass siger til nyhedsbureauet ENI, at han med sit center ønsker at give kvinderne værdigheden tilbage og forsøge at overbevise dem om, at de kan få en anden tilværelse end den på gaden. Præstens dagcenter ligger i bydelen Katutura, og han anslår, at 75 procent af centrets næsten 1300 brugere er hiv-positive.

O, hellige hund

NEPAL I disse dage har dyrene kronede dage i Nepal. Hinduernes næststørste festival, Tihar, finder nemlig sted frem til i morgen, og i løbet af festivalen bliver en række dyr tilbedt og hædret på forskellig måde. For eksempel hundene på billedet, som virkelig bliver konger for en dag. Der bliver hængt blomsterkæder om deres hals, de får malet røde pletter i panden, og så bliver de tilbudt enorme måltider mad. Altimens bliver hundene tilbedt som beskyttere af hinduernes hjem. Mens hunden jo som bekendt er menneskets bedste ven, kan det samme ikke siges om kragen, men ikke desto mindre har også denne fugl sin egen dag under Tihar-festivalen. Tidligt om morgenen skal alle i familien lægge noget af sin mad på en tallerken og bære den udenfor, mens de siger "Del, del alt hvad du har med alle", og så er der ellers serveret for kragerne. Også koen har sin særlige festival dag som det helligste af alle dyrene. Hinduer opfatter nærmest koen som surrogatmor for alle mennesker, fordi koen giver mælk til mennesker hele livet igennem, efter at deres mødre har givet dem modermælk i en kort periode. Endelig er Tihar-festivalen også dagene, hvor hinduer tilbeder gudinden Laxmi, som er rigdommens gud.