Troen er som rugbrød

MIT MØDE MED KRISTENDOMMEN: Finn Slumstrup har bedt fadervor, så længe han kan huske -- en bøn, der siger det hele

Af NANNA SCHELDE

Hvordan fik kristendommen første gang betydning for dig?

– Det gjorde den på den klassiske facon ved, at jeg allerede som helt lille lærte fadervor. Jeg kommer fra et åndeligt meget vågent og kulturkristent hjem, hvor vi bad og sang mange salmer.

For Finn Slumstrup har fadervor altid været en selvfølgelig bøn, som han bad, både når det betød noget, og når det ikke betød noget. Sådan er det også i dag.

– Jeg mener, fadervor er en bøn, der siger det hele. Den berører alle væsentlige emner, jeg kan komme i tanke om. Derfor er det en utrolig slidstærk bøn, siger han.

Hvem eller hvad har haft størst betydning for din tro?

– Den første, som for alvor gjorde indtryk, var Poul Engberg, som underviste, da jeg som 17-årig gik på Snoghøj Folkehøjskole. Som den eneste højskole havde vi en indbygget kirke, hvor Engberg hver morgen holdt morgenandagt. Det var meget enkelt med salmer og trosbekendelsen, siger Finn Slumstrup. Han har især mødt inspiration i skoleregi.

– Hans Jakob Falk, som var sognepræst i Århus, underviste i kristendomskundskab, da jeg læste til lærer på Århus Seminarium. Han havde en fantastisk kombination af lidenskab og humor samtidig med, at han var en gudbenådet pædagog.

Også den tidligere forstander på Askov Højskole, Knud Hansen, imponerede Finn Slumstrup.

– Knud Hansen er det viseste menneske, jeg har mødt. Selv når han dissekerede kristendommen, var der plus på bundlinjen.

Hvad betyder troen for dig i hverdagen?

– For mig er troen i hverdagen ligesom rugbrød, og ikke spor mystisk. Den er et fundament, som minder mig om, at tilværelsen ikke er tidsfordriv, siger Finn Slumstrup. Han er med tiden blevet mere og mere begejstret for både gudstjenesten og dens ritualer.

– Jeg bliver gladere og gladere for min salmebog, specielt de gamle salmer af Thomas Kingo betyder meget. Jeg bliver glad, når jeg kommer i kirke og opdager, at vi skal synge en af hans salmer.

Generelt er Finn Slumstrups forhold til kristendommen meget afslappet og afklaret. Han ved, den er der, selv når han tvivler.

– Jeg er ikke bekymret, når troen er nede i en bølgedal. Den kommer med sikkerhed igen. Man skal bare fortsætte med at bede, det hjælper.

schelde@kristeligt-dagblad.dk

Finn Slumstrup

Født 1941 og uddannet lærer. Har siden 1999 været ansat på DR P1's Kirke-Tro-redaktion. Er i øvrigt ansvarlig for Ugens Radioklassiker hver søndag formiddag. Var fra 1966-88 højskolelærer i Snoghøj og Askov og højskoleforstander i Vallekilde. Derefter informationschef i Dansk Flygtningehjælp. I perioden 1991-99 ansat som Kanalchef på DR P1, og fra 1999 til juli 2003 formand for Statens Musikråd. Derudover er Finn Slumstrup aktiv som skribent, forfatter og foredragsholder.