Teaterdirektør: Troen gør, at jeg kan være i mit liv

To gange om dagen sætter skuespiller og tidligere teaterdirektør Flemming Enevold sig for at søge indad og ...

To gange om dagen sætter skuespiller og tidligere teaterdirektør Flemming Enevold sig for at søge indad og opad i en stilhedens praksis, som han selv beskriver som en kristen kontemplativ tradition, hvis rødder kendes fra ørkenfædrene og de tidlige kristne. – Foto: Jens Welding Øllgaard

Sagt kort er det min tro, der gør, at jeg mestrer at være i mit liv, uanset hvad det byder mig, og det gælder, hvad enten der er tale om problemer eller det modsatte.
Flemming Enevold

For skuespiller og tidligere teaterdirektør Flemming Enevold er kristendommen både et guddommeligt mysterium og noget helt konkret, der gør, at han kan leve med sin psykiske lidelse, når indre ubændige kræfter forsøger at løbe ad Helvede til med ham

Hvordan vil du beskrive din tro?

Jeg er en moderne kristen mystiker. Troen har altid været helt central i mit liv, men den har ændret udtryk undervejs. Jeg voksede op i en anti-autoritær tid med hippie-oprør og ny-spiritualitet fra øst. Det gjorde blandt andet, at jeg i en årrække intenst studerede og trænede forskellige meditative teknikker.

I dag har jeg fundet tilbage til en kontemplativ form, som nok minder om østerlandske praksisser, men som er kristen. Det er for mig en meget enkel og jordnær praksis, der gennem et ret fasttømret forløb, som har udviklet sig selv gennem årene, sigter mod stilhed. Det handler ikke om at bede en bestemt bøn eller at bede om noget konkret, men mere om at komme hinsides ord, begreber og egoet og give sig hen til det ultimative, ufattelige mysteriums nærvær.

Hvordan var forholdet til religion i dit barndomshjem?

Min far, der var født i 1908, var fritænker, hvilket bestemt ikke var normalt for hans generation. Samtidig var min mor et særdeles engageret medlem af menighedsrådet i Søllerød Kirke i Nordsjælland, hvor vi også kom meget. Det var et dobbelt forhold, der for mig på sigt har

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.