Trosfrihed går tilbage globalt

Truslerne mod religiøse menneskers frihed vokser over hele verden, siger fremtrædende amerikansk kommission, der advarer mod folkelig ligegyldighed over for de talrige overgreb

Dette års rapport belyser de krænkelser af religionsfriheden, som finder sted verden over, og advarer både den amerikanske regering og almindelige mennesker mod at blive følelseskolde over for den overvældende lidelse.
Dette års rapport belyser de krænkelser af religionsfriheden, som finder sted verden over, og advarer både den amerikanske regering og almindelige mennesker mod at blive følelseskolde over for den overvældende lidelse. Foto: Amr Nabil/AP/Ritzau foto.

Den globale religionsfrihed er under angreb fra alle fronter, og det er en fælles folkelig opgave at kæmpe for at sikre, at mennesker verden over har frihed til at dyrke deres tro uden risiko for vold og forfølgelse.

Det siger den amerikanske kommission for religionsfrihed, USCIRF, i sin netop udkomne årlige rapport.

”Samlet set har kommissionen konkluderet, at tilstanden for den internationale religionsfrihed forværres, både hvad angår krænkelsernes dybde og bredde,” konkluderer de ni kommissærer.

USCIRF er et uafhængigt, tværpolitisk organ, hvis medlemmer er udpeget af Kongressen og præsidenten, og den årlige rapport har til formål at komme med anbefalinger til regeringen og at sikre religionsfrihedens centrale plads i amerikansk udenrigspolitik.

Dette års rapport belyser de krænkelser af religionsfriheden, som finder sted verden over, og advarer både den amerikanske regering og almindelige mennesker mod at blive følelseskolde over for den overvældende lidelse.

”Vi er nødt til at minde folk om, at disse krænkelser ikke bare er statistikker. De er ikke bare korte artikler i nyhedsmedierne. Disse er mennesker og familier,” siger kommissionens formand, jesuitterpræsten Thomas Reese, ifølge avisen Deseret News.

Den nye rapport fra USCIRF, der gransker vilkårene for religionsfrihed i 37 lande og regioner, udskiller 16 lande og tre ikke-statslige aktører som de værste krænkere af religionsfriheden. Blandt de nye lande på den sorte liste er Rusland, der ifølge kommissionen blandt andet bruger en ”antiekstremisme-lov” som et redskab til at slå ned på religiøse minoriteter. Senest er det gået ud over Jehovas Vidner, som Ruslands Højesteret så sent som i sidste uge stemplede som ”ekstremister”. Som følge af denne beslutning skal Jehovas Vidner nu lukke alle sine afdelinger i Rusland og aflevere al ejendom til staten.

USCIRF dadler også regeringer i Vesteuropa for at tillade den støtte vækst af islamhad og antisemitisme på kontinentet ved blandt andet at fremme love, der begrænser befolkningens ret til at bære religiøs beklædning offentlige steder.

Rapporten kritiserer også flere europæiske lande, heriblandt Danmark, for at forbyde kosher- og halalslagtning. Danmark får også en negativ anmærkning for den vedvarende strid om religiøs begrundet omskæring af drengebørn.

”Det er fordi, at vi ser denne opførsel blandt vores venner, blandt folk, som vi forventer os mere af, at vi fremhævede disse situationer. Vi mener, at regeringer bør modarbejde disse ting i stedet for at puste til ilden med love om religiøse symboler og beklædning,” siger Thomas Reese.

Der er enkelte lyspunkter i rapporten. Eksempelvis har USCIRF fjernet Egypten og Irak fra listen over ”særligt bekymrende lande” takket være disse landes indsats for at forbedre religionsfriheden. Selvom islamistiske ekstremister fortsat angriber koptiske kristne, og menneskerettighederne generelt er i ”skrækkelig” forfatning i Egypten, så har regeringen taget ”nogle positive skridt” såsom at opfordre offentligt til religiøs tolerance og at retsforfølge og dømme gerningsmændene bag flere angreb på kristne kirker i sommeren 2013. Også i Irak har regeringen forsøgt at dulme sekteriske konflikter, lyder det i rapporten.

USCIRF har ikke mandat til selv at iværksætte straffende foranstaltninger, og den amerikanske regering er ikke forpligtet til at følge dens anbefalinger. Ikke desto mindre har kommissionens årlige rapport i nogle tilfælde bidraget til regeringens beslutning om at indføre sanktioner mod visse lande.