Prøv avisen
Global tro

Trosfriheden forringes i Europa

”Der har været en større stigning i statslige begrænsninger på religiøse aktiviteter – såsom begrænsninger på religiøs beklædning, offentlig eller privat religionsudøvelse eller religiøs litteratur – i Europa end i nogen anden region,” står der i den store undersøgelse fra Pew Research Center i USA. Foto: Dinuka Liyanawatte / Reuters / Ritzau Scanpix

Vilkårene for global religionsfrihed er forværret siden 2007, og det skyldes blandt andet forringelser i Europa, konkluderer amerikansk rapport

Uanset hvor man befinder sig i verden, bliver vilkårene for religionsfriheden værre og værre. Ifølge en ny amerikansk rapport har både regeringer og private aktører overalt i verden i løbet af de seneste godt 10 år sat stadig skarpere begrænsninger på religiøse mindretals mulighed for frit at udleve deres tro, og tendensen gør sig gældende i alle verdensdele, heriblandt Europa.

Rapporten er udarbejdet af den uafhængige amerikanske tænketank Pew Research Center, der hvert år siden 2007 har gransket trosfrihedens tilstand i 198 lande verden over. I den nye rapport, som ser nærmere på udviklingen i årene 2007-2017, konkluderer Pew Research Center, at store lande såsom Kina, Rusland og Indonesien er blandt de værste krænkere af religionsfriheden, men at den generelle forværring i løbet af tiåret især kan tilskrives udviklingen i Europa.

”Der har været en større stigning i statslige begrænsninger på religiøse aktiviteter – såsom begrænsninger på religiøs beklædning, offentlig eller privat religionsudøvelse eller religiøs litteratur – i Europa end i nogen anden region,” lyder det i rapporten.

Pew Research Center fremhæver eksempelvis Bosnien-Hercegovina, hvor ansatte i offentlige institutioner forbydes at bære religiøse symboler, mens de er på arbejde, og Frankrig, hvor et forbud mod ansigtstilsløring blev indført i 2011. Den amerikanske tænketank fremhæver også statens indblanding i religiøst betinget omskæring af drengebørn i lande såsom Tyskland og Slovenien.

På en firetrinsskala, der rangerer fra ”lav” til ”meget høj”, placerer Pew Research Center det meste af Europa i kategorien ”moderat”, hvad angår statslige begrænsninger på religion. Europa står også for den største stigning i den kategori, som måler ”social fjendtlighed relateret til religiøse normer”, og som dækker vold og chikane begået af private personer, organisationer eller grupper mod religiøse mindretal i et forsøg på at tvinge disse til at tilegne sig flertallets religiøse praksisser. I 2007 var denne type fjendtlighed ifølge Pew Research Center kun udbredt i fire europæiske lande, men 10 år senere var antallet steget til 15.

I Europa oplever religiøse grupper i det hele taget i stigende grad at blive chikaneret på grund af deres tro, og denne tendens er særligt taget til mellem 2014 og 2018. I 2015 oplevede religiøse grupper i 38 ud af 45 europæiske lande eksempelvis at blive udsat for chikane sammenlignet med 32 året forinden.

”Nogle tilfælde af statslig chikane – hvilket kan inkludere nedsættende udtalelser og intimidering på vegne af embedsmænd – var foranlediget af den rekordstore tilstrømning af migranter til Europa i 2015,” skriver Pew Research Center.

Statslige begrænsinger på religiøs udfoldelse er ifølge rapporten også intensiveret på det amerikanske kontinent i samme periode. Antallet af nord- og sydamerikanske lande, der lægger bånd på borgernes muligheder for frit at praktisere deres tro, er vokset fra 16 i 2007 til 28 i 2017.

Rapporten fra Pew Research Center er baseret på flere end et dusin andre rapporter fra kilder såsom USA’s udenrigsministerium, den amerikanske kommission for religionsfrihed, EU, FN og andre ikke-statslige organisationer.