Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Trump er på vej med nye tiltag for trosfrihed

I religionsfrihedsmøde i FN kaldte USA's præsident Donald Trump trosfrihed for en af sine ”vigtigste prioriteter” og en ”presserende moralsk forpligtelse”. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

I en tale i FN i mandags kaldte præsident Trump religionsfrihed en ”presserende moralsk forpligtelse’’ og afslørede nye initiativer på området

USA vil optrappe kampen for religionsfrihed. Man afsætter 25 millioner dollars (cirka 170 millioner kroner) ekstra til området og danner en sammenslutning af amerikanske virksomheder, der vil arbejde for at beskytte troende menneskers rettigheder på arbejdspladsen. Det bekendtgjorde den amerikanske præsident, Donald Trump, i en tale i mandags i forbindelse med FN’s årlige generalforsamling i New York.

Trump holdt talen på et usædvanligt amerikansk- ledet religionsfrihedsmøde, som er det første af sin slags i FN-regi, og som også havde deltagelse af vicepræsident Mike Pence, udenrigsminister Mike Pompeo og FN’s generalsekretær, António Guterres. I talen kaldte præsidenten trosfrihed for en af sine ”vigtigste prioriteter” og en ”presserende moralsk forpligtelse”.

”I dag beder USA med en fælles klar stemme verdens lande om at bringe religiøs forfølgelse til ophør. Stop forbrydelserne mod troende mennesker. Løslad samvittighedsfanger. Omstød love, der begrænser religionsfrihed. Beskyt de sårbare, de forsvarsløse og de undertrykte,” sagde Donald Trump i talen.

Præsidenten brugte også talen til at rose sig selv for sit arbejde for at bekæmpe krænkelser af trosfriheden, heriblandt hans indsats for at befri religiøse samvittighedsfanger for deres lænker. Han fremhævede blandt andet den amerikanske præst Andrew Brunson, som takket være Trump-regeringens pres på Tyrkiet blev frigivet fra sit to år lange fangenskab i fjor, og som også var blandt publikum under talen i FN.

”Vi gjorde det godt med den forhandling,” sagde Trump til Brunson og tilføjede, at forhandlingen ”ikke var køn”.

Konservative religiøse meningsdannere glæder sig over talen og det klare signal, som Donald Trump sender om vigtigheden af at vægte kampen for religionsfrihed højt. Flere af dem lovpriser Trump for at vælge at droppe et højt profileret møde om de menneskeskabte klimaforandringer i mandags til fordel for religionsfrihedsmødet. Trump dukkede kortvarigt op til klimaforandringsmødet og lyttede tavst med i 15 minutter, inden at han forlod salen igen til fordel for sit eget møde.

”Det er bemærkelsesværdigt, at denne præsident er villig til at springe et FN-klimaforandringsmøde om et indbildt problem over for at gå i rette med det meget ægte problem med global forfølgelse af troende. Hvilken præsident i historien ville have modet til at gøre det, som præsident Trump gør?”, siger den evangelikale megakirkepræst Robert Jeffress til tv-stationen Fox News.

Liberale religiøse grupper er mindre begejstrede. Rabbineren Jack Moline, der er formand for Interfaith Alliance (Den Tværreligiøse Alliance), anklager præsidenten for hykleri og henviser til hans forsøg på at forbyde personer fra udvalgte muslimske lande indrejse i USA.

”Præsident Trump blev valgt på et løfte om ’fuldkommen og total lukning’ af muslimsk indvandring til USA. Siden da har hans regering arbejdet utrætteligt for at omdefinere ’religiøs frihed’, så det er blevet et fripas til at diskriminere. Hvis præsidenten alvorligt mener, at han vil promovere ægte religionsfrihed på verdensplan, bør han begynde med sine egne tiltag,” siger Jack Moline i en udtalelse.

Det er endnu ikke afgjort, hvordan de ekstra midler, som Trump nu vil afsætte til kampen for religionsfrihed, vil blive fordelt og anvendt.