Trump-regeringen optrapper kampen for religionsfrihed

Religionsfrihed får en endnu større rolle i USA’s udenrigspolitik, lover Trump-regeringen efter rapport

”Gå ind i enhver moské, enhver kirke, ethvert tempel i USA, og du vil høre det samme: Amerikanerne mener, at den form for (religiøs, red.) intolerance er forkert. Det er derfor, Trump-regeringen har promoveret religionsfrihed i vores udenrigspolitiske dagsorden som aldrig før,” siger Mike Pompeo, der selv er tidligere søndagsskolelærer.
”Gå ind i enhver moské, enhver kirke, ethvert tempel i USA, og du vil høre det samme: Amerikanerne mener, at den form for (religiøs, red.) intolerance er forkert. Det er derfor, Trump-regeringen har promoveret religionsfrihed i vores udenrigspolitiske dagsorden som aldrig før,” siger Mike Pompeo, der selv er tidligere søndagsskolelærer. Foto: Stephanie Keith/Reuters/Ritzau Scanpix.

USA vil holde hånden over verdens undertrykte troende. Sådan lyder løftet fra det amerikanske udenrigsministerium, der netop har offentliggjort sin årlige rapport om vilkårene for religionsfrihed kloden rundt.

Rapporten omfatter 199 lande og territorier, og den betragtes som den mest vidtspændende globale redegørelse for krænkelser af religionsfriheden. I forbindelse med dens udgivelse bekendtgør udenrigsminister Mike Pompeo, at Donald Trump-regeringen vil afsætte flere ressourcer og flere medarbejdere til udenrigsministeriets kontor for international religionsfrihed og kontor for bekæmpelsen af antisemitisme. Tiltaget afspejler, at forsvaret for religionsfriheden er blandt den amerikanske regerings vigtigste prioriteringer på menneskerettighedsområdet.

Idéen om trosfrihedens ukrænkelighed binder amerikanerne sammen, siger Mike Pompeo, der selv er tidligere søndagsskolelærer.

”Gå ind i enhver moské, enhver kirke, ethvert tempel i USA, og du vil høre det samme: Amerikanerne mener, at den form for intolerance er forkert. Det er derfor, Trump-regeringen har promoveret religionsfrihed i vores udenrigspolitiske dagsorden som aldrig før,” siger han.

Rapporten, der dækker kalenderåret 2018, tegner et billede af en verden, hvor trosfriheden har svære kår. Rapporten fremhæver blandt andet forfølgelsen af religiøse mindretal i Iran, Rusland og Kina og konstaterer, at den etniske udrensning af den fortrinsvis muslimske rohin-gya-befolkning i Myanmar fortsætter trods voksende international fordømmelse.

”Historien vil ikke lade disse krænkelser gå stille hen,” siger Mike Pompeo.

Rapporten er også en torn i øjet på lande som Saudi-Arabien, Kina og Rusland, som klandres for deres diskrimination imod religiøse mindretal.

Saudi-Arabien er en af de værste krænkere af religionsfriheden, lyder det i rapporten, der ligesom i fjor stempler kongedømmet som et ”særligt bekymrende” land. Indtil videre har Trump-regeringen dog valgt ikke at straffe Saudi-Arabien, der er USA’s vigtigste allierede i Mellemøsten, med sanktioner.

USA har i stigende grad udtrykt bekymring over Kinas undertrykkelse af kristne, muslimer og andre religiøse grupper, og dette års rapport indeholder et særligt afsnit om behandlingen af muslimer i Xinjiang-provinsen. Ifølge rapporten har det kinesiske styre i løbet af de seneste to år tilbageholdt flere end to millioner uyghur- muslimer og andre muslimske mindretal og udsat dem for tortur og fysisk mishandling alene på grund af deres religion og etnicitet. I modsætning til Saudi-Arabien er Kina pålagt amerikanske økonomiske sanktioner som en direkte konsekvens af landets krænkelser af religionsfriheden.

Rapporten betoner dog også, at flere lande gør fremskridt i form af større tolerance for religiøse mindretal. Eksempelvis har lande som Usbekistan og Pakistan taget positive skridt, påpeger amerikanerne.

Mens den usbekiske regering har taget konkrete skridt for at sikre trosfriheden for alle landets borgere og ikke længere betragtes af amerikanerne som et ”særligt bekymrende” land, har Pakistan gjort sig positivt bemærket ved at frifinde den katolske kvinde Asia Bibi, der blev sat på fri fod efter at have tilbragt et årti i fængsel på grundlag af anklager om blasfemi.

Religionsfrihedsrapporten er udarbejdet på baggrund af information indsamlet fra journalister, forskere, uafhængige menneskerettighedsorganisationer og reli- giøse grupper. Den er påbudt i en lov, der i 1998 gjorde religionsfrihed til en grundsten i amerikansk udenrigspolitik, og den omdeles til alle medlemmer af Kongressen.