Prøv avisen

Trump takker et troende USA

I går var Trump hovedtaler ved den årlige National Prayer Breakfast (den nationale bønsmorgenmad) i forbundshovedstaden Washington. Foto: Evan Vucci/AP

I sin tale til den årlige ”bønsmorgenmad” i Washington lover præsident Trump at værne om trosfriheden

Præsident Donald Trump forsikrede det troende USA om, at han kæmper for deres interesser og deres rettigheder, da han i går var hovedtaler ved den årlige National Prayer Breakfast (den nationale bønsmorgenmad) i forbundshovedstaden Washington.

I sin tale lovede præsident Trump, at han vil ”destruere” den amerikanske lov, der forhindrer kirker og andre skattefritagede organisationer i at støtte og føre kampagne for politiske kandidater. Hvis han får Kongressens opbakning til at føre det løfte ud i livet, vil den religiøse højrefløj, der hjalp Trump til sejr i novembers præsidentvalg, kunne fejre en enorm sejr.

I sin tale takkede Donald Trump også amerikanerne for at bede for ham og hans nye præsidentskab og erklærede, at deres bønner er en ”konstant kilde til styrke”. Og han forsvarede sit omstridte indrejseforbud mod flygtninge og indvandrere fra syv muslimsk-dominerede lande som en nødvendighed for at værne om amerikanske værdier, heriblandt religionsfriheden.

”Vi vil være et trygt land, vi vil være et frit land, og vi vil være et land, hvor alle borgere vil have friheden til at udleve deres tro,” sagde Trump.

Han skildrede samtidig terrorisme som ”en fundamental trussel mod religionsfriheden” og lovede, at hans regering vil sætte en stopper for ”folkemordet” på kristne og fredselskende muslimer i Mellemøsten.

Bønsmorgenmaden er en tværreligiøs møderække, hvis formål er at sætte fokus på troens og bønnens betydning særligt i det politiske arbejde. Flere end 3000 religiøse ledere deltager, og den siddende præsident er altid en af to hovedtalere. Donald Trump beskrives som den mest sekulære, mindst bibelkyndige præsident i USA’s historie, og hans første tale til den årligt tilbagevende begivenhed var da også usædvanlig. Særligt vakte det opsigt, at han indledte sin tale med at prale af sin enorme succes som tv-stjerne i reality-programmet ”The Apprentice” (”Hyret eller fyret”) og frydede sig over programmets faldende seertal efter hans afgang.

”Det har været en komplet katastrofe,” sagde han, inden han opfordrede det forbløffede publikum til at ”bede for” hans efterfølger i tv-programmet, filmstjernen Arnold Schwarzenegger.

Nogle kritikere dadler imidlertid begivenhedens udviskning af grænserne mellem kirke og stat. Den sekulære organisationen Freedom From Religion Foundation (fonden for frihed fra religion) udsendte onsdag en erklæring, hvori den kritiserer bønsmorgenmaden for ”at marginalisere ikke-troende”.

”Vi har tilstrækkeligt med fromhed, der former vores lands politikker under den nye regering. Vore embedsmænd bør i stedet være tro over for vores sekulære forfatning og ophøre med at støtte en sådan begivenhed,” lyder det i erklæringen.