Prøv avisen

Trumps indrejseforbud deler evangelikale ledere

Ikke alle ledere på den kirkelige højrefløj fordømmer Trumps dekret. Blandt andre Franklin Graham, en af USA’s mest kendte evangelikale ledere og en af Trumps stærkeste støtter, sagde sidst i januar til netavisen Huffington Post, at ”det ikke er et bibelsk påbud, at landet lukker enhver ind, der ønsker at komme ind”. Foto: Mike Groll/AP

100 evangelikale ledere i USA kritiserer i et åbent brev præsident Donald Trumps indrejseforbud for indbyggere fra syv muslimske lande. Men en række af den evangelikale kirkes mest prominente ledere bakker stadig op om præsidenten

Præsident Donald Trumps indrejseforbud skal ”beskytte USA mod terror” og give kristne flygtninge fortrinsret til landet. Men ifølge en stribe ledere af den evangelikale kirke i USA rammer Trumps politik skævt i balancen mellem ”empati og sikkerhed”, når flygtninge fra det borgerkrigsramte Syrien permanent får forbud mod at rejse til landet.

I et åbent brev i avisen The Washington Post skriver 100 ledere fra den evangelikale fløj i USA, at de er ”dybt bekymrede” over præsidentens indrejseforbud, som skal hindre indbyggere og flygtninge fra syv muslimske lande i at rejse til USA, og som der nu pågår et politisk slagsmål om i retten.

”Vi er ivrige for at byde forfulgte kristne velkommen, men byder også sårbare muslimer og mennesker af andre trosretninger eller ingen trosretninger velkommen,” lyder det i brevet.

Ifølge den evangelikale hjælpeorganisation World Relief (Nødhjælp til verden), bakker flere end 500 evangelikale ledere op om budskabet, herunder kendte ansigter som Bill Hybels fra Willow Creek-kirken samt Max Lucado fra Oak Hills Church. Det åbne brev er en stærk tilkendegivelse fra ”en række prominente evangelikale ledere”, siger den evangelikale prædikant og forfatter Ed Stetzer til The Washington Post:

”Det er ikke den sædvanlige liste med venstreorienterede religiøse ledere med fokus på social ansvarlighed. Det er en overraskende liste af fremtrædende evangelikale, som bekymrer sig nok til at bruge deres lederskab som platform for protest,” siger han til avisen.

Men ikke alle ledere på den kirkelige højrefløj fordømmer Trumps dekret. Blandt andre Franklin Graham, en af USA’s mest kendte evangelikale ledere og en af Trumps stærkeste støtter, sagde sidst i januar til netavisen Huffington Post, at ”det ikke er et bibelsk påbud, at landet lukker enhver ind, der ønsker at komme ind”.

”På grund af de farer, som vi ser i verden i dag, må vi være meget forsigtige,” sagde han.

Flere andre evangelikale ledere står på Franklin Grahams side. Det gælder for eksempel Ralph Reed, formand for Faith and Freedom Coalition (Koalition for tro og frihed), og præsten Robert Jeffress fra First Baptist Church i Dallas.

Og opbakningen til Trump er stadig stor blandt de evangelikale amerikanere, der var med til at bane Trumps vej til Det Hvide Hus.

81 procent af de hvide vælgere fra dette segment stemte ifølge analyseinstituttet Pew Research Center på republikaneren ved valget sidste år. Og ud af de religiøse grupper i USA var de evangelikale mest tilbøjelige til at mene, at USA ikke har ansvar for at modtage syriske flygtninge, viste en anden Pew-undersøgelse fra 2016.

Det åbne brev følger i slipstrømmen på en række protester fra religiøse grupper i USA, der beskylder Trumps dekret for at bryde med religiøse traditioner og amerikanske værdier. Men de evangelikale har for længe været tavse, lyder kritikken på det sociale medie Instagram fra Krish Kandiah, der er forfatter, underviser og daglig leder af den tværkirkelige evangelikale London School of Theology.

”Lige nu finder en kamp om den amerikanske sjæl sted. Det mærkelige er, at annoncører forkynder mere tydeligt, modigt og kristent end kirken,” skriver han med henvisning til en række amerikanske kommercielle virksomheder, der i deres reklamer åbent har støttet op om flygtninge.