Trumps religiøse rådgiver beder for, at sataniske graviditeter må blive afbrudt

Den amerikanske præsidents åndelige vejleder Paula White er havnet i en mediestorm efter en kontroversiel prædiken. Udtalelserne er udtryk for en tidstypisk vækkelsesretorik, forklarer professor

Religiøs rådgiver Paula White støtter sig til Donald Trumps arm på scenen under et møde i organisationen ”Evangelikale for Trump” den 3. januar, hvor konservative protestanter blandt andet beder for den amerikanske præsident. – Foto: Mpi04/Ritzau Scanpix.
Religiøs rådgiver Paula White støtter sig til Donald Trumps arm på scenen under et møde i organisationen ”Evangelikale for Trump” den 3. januar, hvor konservative protestanter blandt andet beder for den amerikanske præsident. – Foto: Mpi04/Ritzau Scanpix. Foto: Mpi04/Ritzau Scanpix

Abort er et af de mest omdiskuterede spørgsmål i USA. I 2020 er debatten igen blusset kraftigt op. Især efter et videoklip fra en amerikansk megakirke begyndte at florere på sociale medier som Twitter forleden. Her ser man prædikanten Paula White, der er ansat som Donald Trumps religiøse rådgiver, påkalde sig guddommelig hjælp til, at ”alle sataniske graviditeter må ende som ufrivillige aborter omgående”.

Videoen blev offentliggjort af organisationen Right Wing Watch og har passeret de 8 millioner visninger. Optagelsen stammer fra en timelang prædiken, som Paula White holdt i ”City of Destiny”-kirken i Florida den 5. januar i år.

Her prædiker hun blandt andet om at ”bekæmpe trolddom” og ”dæmonisk manipulation”, men det mest opsigtsvækkende er udtalelserne om abort. Den kendte katolske præst James Martin har på Twitter taget til genmæle:

”Ingen graviditeter er sataniske. Ethvert barn er en gave fra Gud. Ingen burde nogensinde bede for, at noget ondt skal ramme en anden person,” skrev James Martin.

Paula White har forsvaret sig med, at videoklippet er taget ud af kontekst. Hun prædikede ikke for abort i bogstavelig forstand, for udtalelserne skal forstås metaforisk og i sammenhæng med et særligt bibelvers, hævder hun. Nærmere bestemt Paulus’ brev til Efeserne 6:12: ”Thi for os står kampen ikke mod kød og blod, men mod myndigheder og magter, mod verdensherskerne i dette mørke, mod ondskabens åndemagter i himmelrummet.”

I november 2019 blev den stenrige tv-evangelist Paula White tilknyttet Det Hvide Hus som religiøs rådgiver. White er et billedet på en tydelig religiøs udvikling i USA de seneste årtier, forklarer Peter Lodberg, professor i teologi på Aarhus Universitet, der er optaget af amerikansk religion:

”I de seneste 30 år har der været en vækst i evangelikal kristendom i USA. Den er båret frem af megakirker og tv-prædikanter, som er ualmindeligt professionelle i deres kommunikation og dygtige til at rejse penge.”

Paula Whites kontroversielle udtalelser skal derfor ses i lyset af en særlig retorik, der tog fart i forbindelse med Irak-krigen i 2003, forklarer Peter Lodberg. Her trak den daværende præsident George W. Bush på et kendt citat fra Matthæusevangeliet, hvor Jesus siger: ”Den, som ikke er med mig, er imod mig.”

Den sprogbrug er tidstypisk, siger universitetsprofessoren:

”Det er udtryk for en typisk manikæisk dualisme. At der er en meget stærk forskel på, hvem der hører Gud til, og hvem der hører Satan til. Den tilgang præger de højreorienterede vækkelsesmiljøer i USA og kan være med til at udtrykke, hvem der er for eller imod Donald Trump. Det står i modsætning til en luthersk opfattelse, hvor man ikke kan udpege, hvem der er god, og hvem der er ond. Fordi man selv er synder,” forklarer Peter Lodberg.

Den amerikanske præsident samarbejder med Paula White, fordi hun repræsenterer den teologiske strømning, der har den største vælgerbase i USA, forklarer Peter Lodberg og uddyber:

”Trump har bevidst koblet sig på den evangelikale teologi, fordi den er størst, mest effektiv og mest højreorienteret. Kirker i USA er big business ligesom så meget andet. Kirken er vokset igennem kirkesplittelse. Derfor er det ikke usædvanligt, at der er uenighed. Det er kun med til, at der bliver skabt mere opmærksomhed om det religiøse. Derfor forsøger Trump hele tiden at aktivere den evangelikale vælgerbase. Det ser vi også lige nu i den verserende debat om to-statsspørgsmålet i Israel/Palæstina.”