Prøv avisen

Trumps valg af prædikanter viser hans værdier

Flere af prædikanterne er blandt Trumps stærkeste støtter på den kirkelige højrefløj. Franklin Graham er en af USA’s mest fremtrædende evangelikale ledere og er blandt andet kendt for at kalde islam en ”ondskabsfuld religion” Arkivfoto. Foto: Jae C. Hong/AP

Flere af de gejstlige, som Donald Trump har valgt til at prædike ved hans indsættelse som præsident i morgen, er kontroversielle blandt kristne i USA. Blandt andre er den evangelikale prædikant Franklin Graham indbudt

De gejstlige, som en tiltrædende amerikansk præsident vælger til at prædike under den store magskifteceremoni på Capitol Hill i Washington, giver et indblik i den nye øverstkommanderendes ideologiske og moralske beskaffenhed.

Derfor vækker det stor interesse i USA, at republikaneren Donald Trump har valgt flere kontroversielle religiøse figurer til at velsigne sin nye regering under indsættelsesceremonien i Washington i morgen.

Særligt falder det i øjnene, at den nye præsident har indbudt den evangelikale prædikant Franklin Graham, den pinsekirkelige tv-evangelist Paula White og den afroamerikanske megakirkepræst Wayne T. Jackson. De to sidstnævnte er begge fortalere for den kontroversielle herlighedsteologi, der gennemgående ser materiel rigdom som et tegn på Guds velsignelse.

Blandt de seks er ikke en eneste repræsentant for den ikke-evangelikale protestantisme, som igennem hele USA’s historie har været den dominerende trosretning blandt amerikanske præsidenter. Men der er til gengæld repræsentanter for jøder og katolikker, idet de seks udvalgte tæller New Yorks katolske ærkebiskop Timothy Dolan og rabbineren Marvin Hier. Sjette gejstlige i forsamlingen er den spansktalende evangelikale leder Samuel Rodriguez.

Donald Trumps valg har stor symbolik, skriver Tom Gjelten, der behandler religion for nyhedsmediet National Public Radio, NPR:

”Generelt afspejler Trumps valg af bønsledere til indsættelsen hans tendens til at bryde med konventionerne – og den vægt, som han giver loyalitet. Med sine invitationer har han belønnet gejstlige, der støtter ham politisk, bakker op om hans synspunkter eller endda giver hans enorme velstand en religiøs godkendelse.”

Flere af prædikanterne er blandt Trumps stærkeste støtter på den kirkelige højrefløj. Franklin Graham er en af USA’s mest fremtrædende evangelikale ledere og er blandt andet kendt for at kalde islam en ”ondskabsfuld religion”. Han samlede højrekristne vælgere om Trump og antydede efter valgdagen, at Gud hjalp republikaneren med at vinde.

Paula White, der er den kommende præsidents åndelige rådgiver, er medlem af Trumps inderkreds og bistod ham i valgkampen med at nå ud til hundredvis af evangelikale ledere. Og Wayne T. Jackson hjalp under valgkampen Trump med at bejle til afroamerikanske vælgere.

Valget af Paula White og Wayne T. Jackson er særlig kontroversielt, idet herlighedsteologien er ildeset blandt mange mainstream-kristne, der mener, at den – som teologen Reinhold Niebuhr har udtrykt det – ”sætter selvet foran korset”. Russell Moore, der er leder af USA’s største evangelikale trossamfund, Sydstatsbaptisterne, kalder i et indlæg på Twitter Paula White for ”en charlatan”, der betragtes som ”en vantro af enhver rettroende kristen”.

Og selvom rettroenhed ikke er et krav til amerikanske præsidenter, er Trumps forsøg på at ”hvidvaske en kættersk bevægelse”, bekymrende, mener Michael Horton, der er professor i teologi ved det presbyterianske præsteseminarium Westminster Seminary California.

”Det er slående, at Trump har omgivet sig med et korps af herlighedsevangelister, der frejdigt angriber grundlæggende kristne doktriner,” skriver han i et indlæg i avisen Washington Post.

Tre af de valgte gejstlige står dog ikke side om side med Donald Trump for enhver pris. Ærkebiskop Timothy Dolan og den puertoricanskfødte prædikant Samuel Rodriguez dadlede i valgkampen Trumps anti-indvandringsretorik og betonede, at Bibelen befaler den kristne at byde den fremmede velkommen, mens rabbineren Marvin Hier kritiserede Trumps forslag om at lade alle muslimer i USA opføre i et særligt register.

Indsættelsen af USA’s 45. præsident begynder i morgen klokken 18 dansk tid. Musikken under indsættelsen får også en religiøs klang, idet det mormonske kor Mormon Tabernacle Choir synger under ceremonien.