Tusinder af danske katolikker til pavens messe

Mange danskere stod tidligt op for at nå med til tirsdagens katolske messe med paven i Sverige. For selvfølgelig skal man gribe sådan en mulighed, lød det. Kristeligt Dagblad tog med i bussen mod Malmø

Præst i den katolske domkirke i København, Sankt Ansgar Kirke, Gilberto Vinciguerra, sørgede for at få de knap 100 danskere med busser til den katolske messe i Malmø. –
Præst i den katolske domkirke i København, Sankt Ansgar Kirke, Gilberto Vinciguerra, sørgede for at få de knap 100 danskere med busser til den katolske messe i Malmø. – Foto: Jens Welding Øllgaard

Klokken er cirka seks tirsdag morgen, da præst i den katolske domkirke i København Gilberto Vinciguerra dukker op. Han bevæger sig hurtigt hen til en hvid bus på Østerbro og til de mennesker, som står uden for den og venter. 

Da de fremmødte får øje på præsten, samler de sig om ham i en ring. Gilberto Vinciguerra lytter og krydser af på listen over mennesker, der skal med på en af de to bestilte busser mod Malmøs stadion. Her skal de deltage, når pave Frans holder katolsk messe for omkring 18.000 deltagere.

I køen står 36-årige Laura Valesin og venter. Da hun sidste år hørte, at paven ville komme til Malmø, noterede hun datoerne ned i sin kalender, så hun kunne komme af sted.

Paven besøger Malmö, og derfor kørte to busser fuldt af katolikker over Øresundsbroen for at deltage i messen.
Paven besøger Malmö, og derfor kørte to busser fuldt af katolikker over Øresundsbroen for at deltage i messen. Foto: Jens Welding Øllgaard

”Som katolik ville jeg med til det – det var der ingen tvivl om. For det er jo helt vildt, at paven er her, og jeg er virkelig spændt på, hvordan det kommer til at fungere med så mange katolikker på samme tid og sted,” siger hun.

Flere katolikker har det på samme måde. Fra hele landet kører der busser mod Malmø denne morgen, og fra Aalborg var der allerede afgang mod Sverige klokken 01 om natten. Katolsk Bispekontor vurderer, at 2500 danskere har billetter til messen. I flokken er der unge, gamle, skoleelever, udvekslingsstuderende og både katolikker og ikke-katolikker.

Ifølge Laura Valesin skyldes interessen særligt pave Frans.

”Han er en stor inspirationskilde både som menneske og som leder i en tid, hvor vi har brug for at samle mennesker om det budskab, han taler om: fred.”

Da Gilberto Vinciguerra har krydset alle fremmødte af, kan busserne køre. De har fået bestemte skilte til ruden og skal køre en særlig rute til stadion. Mange falder hurtigt i søvn, mens andre småsnakker om, hvad der skal ske. Flere har printet hæftet med de salmer, der skal synges under messen, og nogle få nynner stille et par melodier.

Bag i bussen sidder en flok elever fra 6. til 9. klasse på den katolske Sankt Knud Lavard Skole i Lyngby. En del katolske skoler har haft mulighed for at tage elever med, og de unge glæder sig både til den store messe og til at se paven. De taler ofte i munden på hinanden og gentager hinandens svar. Ved spørgsmålet om, hvad de synes om pave Frans, lyder det, at han er sej. Lidt gammel, men sej.

Paven besøger Malmö, og derfor kørte to busser fuldt af katolikker over Øresundsbroen for at deltage i messen.
Paven besøger Malmö, og derfor kørte to busser fuldt af katolikker over Øresundsbroen for at deltage i messen. Foto: Jens Welding Øllgaard

”Han er sådan en, man godt kan være venner med,” siger en pige, og de andre stemmer i og tilføjer, at man kan relatere til og føle sig tryg ved paven.

”Se, nonner!”, udbryder en pige pludselig, da bussen når frem til stadion, hvor flere store busser allerede holder. Et mylder af mennesker bevæger sig i lange linjer mod indgangen til stadion. De to bussers passagerer får besked på at holde sammen og ikke blive væk.

Andre grupper af danskere er også allerede mødt op. Nogle går med dannebrogsflag i hånden og tager billeder med deres telefoner.

Gilberto Vinciguerra er lettet over, at alt gik, som det skulle. Nu begynder det spændende. Men først skal han ind og skifte til præstekjole, forklarer han og giver hånd til farvel.