Tusindvis af kunstværker fra danske kirkerum samles på ny hjemmeside

Det unikke ved danske kirker er, at vi har bevaret de gamle rum, men tør fylde dem med nye værker, siger teologilektor Benny Grey Schuster, som står bag en hjemmeside om kirkekunst

Den dansk-finske maler Seppo Mattinens maleri i Herstedøster Kirke i København er blandt de moderne kunstværker, man kan finde på den netop åbnede hjemmeside modernekirkekunst.dk. Foto: Leif Tuxen

Frustration. Det var den følelse, der tilbage i 2015 fik Benny Grey Schuster til at kaste sig ud i et langt og omfattende kirkekunstprojekt. Som lektor ved Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter havde han løbende kurser med præster om, hvad udsmykning betyder for kirker, og som en service valgte han at lave en oversigt til kursisterne over, hvad der findes af moderne kirkekunst herhjemme.

Da listen skulle laves, viste det sig, at mange kirker indeholdt interessante værker fra efter Anden Verdenskrig, som hverken var beskrevet på hjemmesider eller andre steder.

”Det viste sig, at mange præster og menighedsråd rundtomkring i landet enten ikke var klar over, at de havde kunstværker fra efter Anden Verdenskrig, eller ikke vidste, hvem der havde lavet dem og hvornår. Der findes en række bøger fra efter 1945 om bestemte kunstneres arbejde eller bestemte værker. Men få har forsøgt at kigge ud over de mest kendte kirkekunstnere. Det her projekt viste, at små 900 kunstnere har været med til at udsmykke danske folkekirker, men at de 800 af dem ikke er alment kendt eller omtalt i bøger,” siger Benny Grey Schuster, som derfor tog intiativ til at få registreret den moderne kirkekunst.

Udkommet af Benny Grey Schusters projekt er hjemmesiden modernekirkekunst.dk, der er åbnet i denne uge. Her kan man gå på opdagelse i dansk kirkekunst og kunsthåndværk fra efter år 1945, og på nuværende tidspunkt indeholder siden over 20.000 billeder af knap 3700 værker fra over 1400 kirker, siger lektoren.

”Folkekirken er kendetegnet ved, at vi har gudstjenester i mange hundrede år gamle rum med kunst, som mange steder også er flere hundrede år gammelt. De værker er vi opmærksomme på, men vi glemmer at være stolte af det, vores forældre og vi selv har puttet ind i kirkerne. Det unikke ved de danske kirker er netop, at vi har beholdt de gamle rum, men tør gøre noget ved dem. Det skal hjemmesiden gøre opmærksom på.”

De mange værker er samlet ved hjælp af flere hundrede præster samt andre kirkeligt ansatte og menighedsrådsmedlemmer, der har undersøgt deres værker og sendt billeder.

Mange har ifølge Benny Grey Schuster brugt tid på at kigge gamle kirkeblade og protokoller fra menighedsrådsmøder igennem for at finde ud af, hvor deres kunstværker kom fra.

”Nogle steder har de erfaret, at værket kun var 25 år gammelt og faktisk kostede mange penge. Alligevel havde man allerede glemt, hvor de kom fra. Hvis ikke vi var begyndt at registrere kunsten, havde mange af dem, der vidste noget om værkerne, nok taget deres viden med sig i graven,” siger han og tilføjer, at han håber, at flere fortsat vil henvende sig med mere kunstdata.

”Jeg er overbevist om, at der stadig er i hvert fald 200 til 300 værker derude, som vi ikke har fået med endnu.”

Benny Grey Schuster ser tre mulige målgrupper til den nye hjemmeside: Der er de kunstinteresserede, som kan få gavn af en guide til ”Danmarks største museum for moderne kunst”, som han kalder folkekirken.

”Hvis de står i en kirke og får øje på et flot værk, kan de undersøge, hvem kunstneren er, og se, hvor de kan finde værker fra samme kunstner. Derudover kan siden være til gavn for menighedsråd, som skal indkøbe ny kunst til kirken og skal inspireres til at vælge andre end de to mest kendte og brugte kirkekunstnere. Og så kan siden også være et redskab for dem, der har forstand på kunst og vil prøve at finde sammenhænge mellem værker fra forskellige perioder eller områder.”