Prædikant klager over TV 2

Den kontroversielle bevægelse The Last Reformation har klaget til Pressenævnet over, at lederen, Torben Søndergaard, er blevet sidestillet med en dømt forbryder i dokumentaren ”Guds bedste børn”. TV 2’s redaktør Lasse Bjerre afviser kritikken

Torben Søndergaard er leder af bevægelsen The Last Reformation.
Torben Søndergaard er leder af bevægelsen The Last Reformation. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Lasse Bjerre, redaktør på TV 2, hvad er det konkret, I graver frem på Torben Søndergaard i jeres dokumentar ”Guds bedste børn” om radikale kristne miljøer?

Der peges på to ting. For det første, at han udøver dæmonuddrivelse på børn og unge, hvilket får kritik af Børns Vilkår. For det andet får han kritik af overlæge Henrik Rindom for at udtale sig om brugen af medicin. Vi har kilder, der siger, at han har frarådet dem at bruge medicin. Derfor sender vi en undercoverjournalist ind for at undersøge, om det er rigtigt. Det er ikke os, der rejser en kritik. Vi forelægger vores optagelser for eksperter, som så kommenterer dem.

Hvad var jeres etiske overvejelser om at bruge skjulte optagelser for at fremprovokere et svar fra Torben Søndergaard, når han allerede havde skrevet under på, at I gerne måtte følge ham?

Det er klart, at sådan noget gør vi kun, når det er strengt nødvendigt. I dette tilfælde vurderede vi det som nødvendigt, fordi en række kilder havde sagt, at han frarådede dem at bruge medicin, mens han selv nægtede det. Det hævder i hvert fald fem kilder. To af dem medvirker i dokumentaren.

Der er blevet klaget til Pressenævnet over programserien. Klageren, Torben Søndergaard fra bevægelsen The Last Reformation, mener, at I har snydt ham til at være med i en udsendelse, hvor hans bevægelse sættes i sammenhæng med bevægelser som Byens Kirke, der har en dom for seksuelle krænkelser. Har han en pointe?

Det synes jeg ikke, at han har. Jeg synes, at det er en berettiget kritik, der bliver rejst i denne programserie om, hvad der er foregået i radikale kristne miljøer. Vi har talt med en række kilder, der har oplevet problematiske forhold og uregelmæssigheder i de miljøer. Det ville vi undersøge, fordi det har offentlighedens interesse.

Torben Søndergaard citerer i sin klage fra den kontrakt, I lavede med ham om at få lov til at følge hans bevægelse. Her står der ikke noget om, at han ville optræde sammen med Faderhuset, Moses Hansen og Byens Kirke i Silkeborg, hvor der i sidstnævnte fandt seksuelle overgreb af børn og unge sted. Er det rigtigt, at I ikke har fortalt ham det?

Torben Søndergaard er fuldt ud blevet orienteret om, hvilken sammenhæng han ville blive bragt i. Han var en af de første kilder, der blev kontaktet i forløbet, og derfor stod det ikke i hans kontrakt. Men undervejs er han blevet orienteret om, at vi også ser på andre bevægelser. Han svarer også på spørgsmål om de andre bevægelser, hvilket fremgår af programmerne.

Torben Søndergaard undrer sig over, at hans bevægelse skal sammenlignes med for eksempel Byens Kirke i Silkeborg, der nu er lukket, efter at en ungdomspræst blev dømt for seksuelle overgreb og nu sidder i fængsel. Hører hans bevægelse hjemme i denne dokumentar?

Det gør den, fordi vi vil vise, hvad der foregår i de radikale kristne miljøer i Danmark. Når Torben Søndergaard siger, at vi blander tingene sammen, mener jeg, at han tager fejl. Det er tydeligt i programmerne, at vi undersøger bredt, og at vi ikke beskylder Torben Sønder- gaard for seksuelle overgreb.