Prøv avisen

Tværreligiøs bog bandlyses i Israel

Bogen ”Borderlife” (grænseliv) med fortællingen om kærligheden mellem en jøde og araber kan ikke blive optaget på pensum i israelske gymnasier. Foto: JIM HOLLANDER/EPA

Er bogens folk selv blevet bange for bøger, spørger oppositionsleder, efter Israels uddannelsesministerium har afvist at optage en tværreligiøs kærlighedsfortælling på pensum i gymnasierne

Det kan umiddelbart lyde som en uskyldig historie.

To unge mennesker, en israeler og palæstinenser, mødes på en rejse til New York. De forelsker sig og må bagefter gå grueligt meget igennem for deres kærlighed, der går på tværs af den årtier lange konflikt mellem Israel og palæstinenserne.

Men en fortælling om ung kærlighed mellem to folkeslag er alt andet end harmløs litteratur.

I hvert fald ifølge det israelske uddannelsesministerium, der har afvist, at bogen ”Borderlife” (grænseliv) med fortællingen om kærligheden mellem en jøde og araber kan blive optaget på pensum i israelske gymnasier.

Fagfolk, der skal vejlede ministeriet om pensumlister, havde ellers anbefalet, at bogen af forfatteren Dorit Rabinyan blev obligatorisk læsestof, skriver dagbladet Haaretz.

Men historien vil gøre mere skade end gavn i skolerne og risikere at fremme tværreligiøse ægteskaber, lyder det fra Uddannelsesministeriets pensumkomité. For uanset hvor kritisk bogen vil blive debatteret i undervisningen, vil det aldrig kunne overskygge bogens klare budskab om, at de to forelskede bør realisere deres kærlighedsforhold på trods af kulturforskellene:

”Set i lyset af konflikten (mellem Israel og palæstinenserne, red.) kan sådan en bog skabe kontroverser og oven i købet risikere at føre til det modsatte resultat, end hvad værket forsøger at opnå, og dermed få ilden til at blusse op og hadet til at vokse,” siger pensumkomitéens formand, Dalia Fenig, til nyhedssiden Ynet.

Beslutningen har medført en større debat i Israel om landets kulturkløft, og mange lærere og skoleledere har i hårde vendinger kritiseret ministeriets beslutning.

Israels undervisningsminister, den nationalreligiøse Naftali Bennett, siger, at han ikke har været inde over beslutningen, men bakker fuldt op om den. Det fik i sidste uge den israelske oppositionsleder, Isaac Herzog, til at skrive på Facebook:

”Sig mig, er bogens folk blevet bange for bøger? Er bogens folk bange for historier? Eller vil det være mere præcist at sige, at deres uddannelsesminister er bange for bøger og historier? Det er et sort verdenssyn, som ikke tror på offentlighedens evne til selv at dømme eller på, at yngre generationer er meget mere involveret end tidligere generationer,” skriver han ifølge avisen The New York Times.