Prøv avisen

Tyrkiets kristne udsættes for chikane

59 procent af den tyrkiske befolkning er imod, at kristne og andre ikke-muslimske trossamfund får lov til at udbrede deres tro ved gudstjenester, viser en undersøgelse fra Sabanci Universitet i Istanbul. Foto: .

Flertallet af tyrkere er imod kristnes ret til at holde gudstjeneste, og seks præster lever under beskyttelse. Fjendtligheden fostres af skolebøgers fordømmelse af mission

Mens den tyrkiske regering bejler til EU ved at give flere rettigheder til religiøse mindretal, er befolkningens fjendtlighed over for kristne i det altovervejende muslimske land steget de seneste år.

59 procent af den tyrkiske befolkning er imod, at kristne og andre ikke-muslimske trossamfund får lov til at udbrede deres tro ved gudstjenester, viser en undersøgelse fra Sabanci Universitet i Istanbul. Ifølge undersøgelsen har 40 procent af befolkningen et negativt eller meget negativt syn på kristne, som tæller færre end en procent af befolkningen.

LÆS OGSÅ: Kristne mindretal forfølges på flere kontinenter

Tyrkiet har de seneste år oplevet en opblomstring af radikale nationalistiske grupper, som udgør en stor trussel mod det kristne mindretal, fortæller Daniella Kuzmanovic, som forsker i tyrkisk politisk kultur ved Københavns Universitet.

"Det er et historisk etableret forhold, at tyrkere sætter lighedstegn mellem det at være tyrk og det at være muslim. Men i befolkningen er der kommet større fokus på den muslimske identitet som grundlag for det at være tyrk og dermed en stigende intolerance over for anderledes religiøst tænkende," siger hun og tilføjer:

?Snakker du med folk, som er konverteret til kristendom, er det bestemt ikke noget, de skilter med. Det tør man ikke."

Modviljen mod kristne kulminerede med mordet på en præst i 2006 og tre missionærer i 2007. En retssag har desuden afsløret, at et nationalistisk netværk planlagde et omfattende angreb på ikke-muslimske mindretal. I dag lever mindst seks præster under konstant beskyttelse efter dødstrusler eller attentatforsøg.

Fjendtligheden skyldes blandt andet, at det tyrkiske uddannelsessystem mistænkeliggør kristne ved at beskrive missionærer i skolernes historiebøger som "en trussel mod den nationale enhed og integritet af vor stat og nation". Tyrkiets 3500 protestanter er den mest udsatte gruppe på grund af mission over for muslimer, siger menneskerettighedsadvokat Kemal Orhan Cengiz:

"Skolebøgerne indeholder et sprog, som gør de kristne mindretal og især protestanterne til et hadeobjekt. Som kristen risikerer du ikke at kunne få et job."

Samme forklaring giver Mine Yildirim, forsker i menneskerettigheder og medforfatter til en rapport om forholdene for Tyrkiets protestanter. Kristne betragtes som en trussel, selvom de har boet i regionen i snart 2000 år:

"Børn lærer, at kristne har samarbejdet med vestlige stormagter for at opløse tyrkisk kultur. I landområderne fejres nationaldagen ved, at børn laver rollespil, hvor de dræber de kristne armenske fjender."

Ifølge forskere fungerer et muligt EU-medlemskab som en livline for Tyrkiets kristne mindretal. Præst i Istanbul Behnan Konutgan, som lever under politibeskyttelse, er enig:

"Hvis EU ikke længere var en mulighed, ville Tyrkiet vende sig mod Mellemøsten og bevæge sig i en dyster retning for de religiøse mindretal."

Ifølge lederen af det højrenationale Demokratisk Parti, Namik Kemal Zeybek, har mission "intet at gøre med religionsfrihed".

"Disse aktiviteter, som er støttet af amerikanske dollar, er en trussel mod menneskeheden," sagde han i en tale i april ifølge tyrkiske medier.

johansen@k.dk

Baggrund side 7