Prøv avisen

Tysk debat om gravfred

"Formålet med alle de kulturelle tilbud var at vise folk, at kirkegårde ikke kun er forbundet med lidelse og død, men at det også er egnet til at være et mødested for de levende", siger Günther Gebhardt, leder af kirkegårdens i Nürnbergs forvaltning. Foto: .

Mange tyskere har protesteret over, at kirkegård bruges som biograf i Nürnberg

Tanken var, at projektet skulle fjerne folks berøringsangst over for død og begravelse. Men i stedet skabte det voldsom forargelse, da en kirkegård i Tyskland blev omdannet til friluftsbiograf.

På pladsen mellem det gamle og det nye kapel på Vestkirkegården i Nürnberg er der to aftener blevet vist film, der berørte temaerne død og begravelse.

LÆS OGSÅ: Ytringsfrihed eller gravfred?

Til hver filmforevisning mødte cirka 300 personer op, som også blev tilbudt en rundvisning i kirkegårdens krematorium. Interessen for at se filmene var ganske vist stor, men endnu større var forargelsen.

Naboer til kirkegården og adskillige borgere i byen har klaget til kommunen, og projektet er også blevet mødt med voldsom kritik på diverse hjemmesider.

Mange beskylder lederen af kirkegårdens forvaltning, Günther Gebhardt, for at have ofret de dødes gravfred.

Günther Gebhardt forstår ikke de ophidsede reaktioner. Han understreger, at filmene ikke blev vist mellem gravstederne, men at filmlærredet derimod var placeret på den store plads, der ligger mellem kirkegårdens to kapeller.

LÆS OGSÅ: Lokalsamfund rystet over hærværk og gravskænderi

Der blev hverken solgt alkohol, popcorn eller varme retter. Det var kun muligt at få alkoholfrie drikkevarer og chokolade. Kirkegårdens medarbejdere holdt også øje med, at publikum kun brugte toiletterne og ikke opsøgte den nærmeste busk, siger Günther Gebhardt til avisen Nürnberger Zeitung.

Kirkegården har allerede tidligere huset usædvanlige arrangementer for at lokke folk til.

Der har blandt andet været holdt koncerter og balletforestillinger, og i et af kirkegårdens kapeller er der blevet vist teaterstykker.

Formålet med alle de kulturelle tilbud var at vise folk, at kirkegårde ikke kun er forbundet med lidelse og død, men at de også er egnet til at være et mødested for de levende, siger Günther Gebhardt.

LÆS OGSÅ: Kirke indfører overvågningskamera på kirkegården

Nu har myndighederne i Nürnberg valgt at gribe ind. Den øverste ansvarlige for driften af kommunens kirkegårde, Harald Riedel, meddeler, at Vestkirkegården på grund af de mange negative reaktioner fremover udelukkende vil blive brugt som kirkegård.

Vi vil gerne give en tydelig undskyldning over for de borgere, hvis følelser og holdninger er blevet såret, siger Harald Riedel til Bayrisk Radio.