Tysk katolsk leder vil gå af: Kirken har nået ”dødt punkt” i opgør med seksuelle overgreb

Den katolske kirke har håndteret misbrugssager katastrofalt, mener den tyske ærkebiskop Reinhard Marx

Kardinal Reinhard Marx har tilbudt pave Frans, at han vil tage sin afsked efter , at der havde været ”mange personlige og administrative fejl”, men ”også institutionelle eller systemiske fejl” i kirkens håndtering af seksuelle overgreb.
Kardinal Reinhard Marx har tilbudt pave Frans, at han vil tage sin afsked efter , at der havde været ”mange personlige og administrative fejl”, men ”også institutionelle eller systemiske fejl” i kirkens håndtering af seksuelle overgreb. Foto: Thomas Lohnes/Getty Images.

Den katolske kirke er vant til at blive kritiseret for dårlig håndtering af seksuelle overgreb begået af præster. Men sjældent er kritikken kommet så direkte fra egne rækker: Ærkebiskop og tidligere leder af den katolske bispekonference i Tyskland, kardinal Reinhard Marx, har tilbudt pave Frans, at han vil tage sin afsked efter ”katastrofen” med seksuelt misbrug. Ønsket om at træde tilbage er en konsekvens af, at der havde været ”en masse personlige og administrative fejl”, men ”også institutionelle eller systemiske fejl” i kirkens håndtering af seksuelle overgreb. Det skriver kardinalen, som er ærkebiskop over München og Freising, i et brev til paven. Marx skriver videre, at den katolske kirke ”gennemgår kriseramte tider” og har nået et ”dødt punkt”.

”I bund og grund er det for mig et spørgsmål om at dele ansvaret for katastrofen med seksuelt misbrug begået af kirkefunktionærer,” skriver han.

I 2018 offentliggjorde den tyske bispekonference en rapport, hvor 1670 gejstlige blev beskyldt for seksuelt misbrug af i alt 3677 mindreårige fra 1946 til 2014. Det skete knap 25 år efter, at de første rapporter om seksuel mishandling af børn kastede den katolske kirke ud i sin værste krise nogensinde.

I sit brev retter kardinal Marx også kritik mod andre katolske ledere for ikke at acceptere deres medansvar og for at afvise ”enhver dialog om reform og fornyelse i forbindelse med misbrugs-krisen”.

Kardinal Marx har markeret sig som reformvenlig og var sidste år med til at søsætte et toårigt reformprojekt, som sætter spørgsmålstegn ved hidtil urokkelige katolske principper, herunder cølibat-kravet til præster. Selv står han dog under anklage, efter at ugeavisen Die Zeit har skrevet, at han som biskop i Trier i årevis intet gjorde mod en præst, der blev anklaget for at misbruge unge. En ny rapport om sager om seksuelt misbrug i ærkebispedømmet München og Freising forventes til sommer.