Tysk kirkedag i skyggen af Fukushima

Kirken skal være forbillede på energiområdet

Et stort kors sættes op som en del af forberedelserne til den Evangeliske Kirkedag, der finder sted fra den 1. til den 5. juni.
Et stort kors sættes op som en del af forberedelserne til den Evangeliske Kirkedag, der finder sted fra den 1. til den 5. juni. . Foto: .

Folk fra hele verden rejser i disse dage til Dresden.

Den tyske by er fra i dag til den 5. juni vært ved den 33. Evangeliske Kirkedag, og arrangørerne venter op mod 110.000 deltagere.

Interessen er ikke alene stor i Tyskland. Flere end 5000 udlændinge fra 85 lande – nogle så langt væk fra som Trinidad, Sri Lanka og Papua – har tilmeldt sig.

LÆS OGSÅ: Tyskland dropper atomkraft i 2022

Kirkedagens program består af mere end 2200 arrangementer, der alle finder sted under parolen: "... der vil også dit hjerte være." Det er et citat fra Matthæusevangeliet 6,21, hvor Jesus i sin bjergprædiken opfordrer folk til at leve i overensstemmelse med Guds vilje i stedet for at samle materielle goder.

"Vi vil blande os. Vores fremtid afgøres dér, hvor vores hjerter er," lyder Katrin Göring-Eckardts begrundelse for, at netop dette bibelcitat er blevet kirkedagens slogan. Hun er kirkedagens præsident og derudover formand for den evangeliske kirkes synode og tillige medlem af partiet De Grønne og næstformand i Forbundsdagen.

Arrangøren, Den Evangeliske Kirke i Tyskland, har som følge af atomkatastrofen i Japan måttet ændre en del i programmet, så et af kirkedagens vigtigste temaer er blevet Tysklands skifte fra atomkraft til vedvarende energiformer. En række førende miljøeksperter, Tysklands miljøminister, Norbert Röttgen, og adskillige miljøpolitikere fra oppositionspartierne vil i flere paneldiskussioner give deres bud på Tysklands fremtidige miljø- og energipolitik.

"Handelen med atomkraft viser, at menneskeheden stræber efter at blive herre over skabelsen. Vi har glemt, at vi selv er del af denne skabelse. Derfor er det nu på tide at sætte handelen med vedvarende energi på dagsordenen," siger Katrin Göring-Eckardt.

Sachsens landsbiskop, Jochen Bohl, der også er biskop i Dresden og dermed vært for kirkedagen, betragter kirkedagen som et vigtigt tidssignal.

"Der findes intet lignende arrangement i hverken Tyskland eller resten af Europa, hvor tidens spørgsmål diskuteres med samme alvor og præcision," siger han til det protestantiske nyhedsbureau epd.

Det var allerede længe før jordskælvene i Japan planlagt, at der i løbet af kirkedagen skulle monteres et solaranlæg på et tag i Dresden. På grund af atomkatastrofen i Fukushima har projektet nu opnået så stor popularitet, at der er samlet penge ind til solartage til hele tre huse. Tanken er, at indtægterne fra solarstrømmen med tiden skal gå til sociale projekter.

Kirkedagen skal blandt andet gøre kirkerne opmærksomme på, at de kan være forbilleder på miljøområdet: Allerede nu har 50 kirker i Sachsen solaranlæg på taget.

Kirkedagens program er delt op i tre hovedtemaer: tro, samfund og verden. Der vil være en række debatter, foredrag og diskussioner, hvor adskillige kendte politikere, blandt andre den tyske kansler, Angela Merkel, og landets forbundspræsident, Christian Wulff, vil deltage. Blandt foredragsholderne og diskussionsdeltagerne vil der også være prominente personer fra udlandet, herunder Syrien, Kenya, Israel, USA, Canada og Australien.

Kirkedagen begynder og slutter med gudstjenester og tilbyder også et overflødighedshorn af kulturelle aktiviteter: gospelmusik, musicals, teater, satire, klassiske koncerter og hiphop. I alt har flere end 18.000 kunstnere meddelt, at de vil medvirke.

Den Evangeliske Kirkedag finder sted hvert andet år, og i 2013 vil byen Hamborg være vært.

dachs@k.dk