Prøv avisen

Tysk kirkeleder fældet af spritkørsel

Margot Kässmann meddelte i går, at hun træder tilbage fra posten som leder af den tyske evangeliske kirke. -- Foto: Nigel Treblin.

Den første kvindelige leder for 24 millioner tyske protestanter går af efter spritkørsel. Ny formand kan forbedre forhold til katolikker

Den evangeliske kirkes leder i Tyskland, Margot Kässmann, træder tilbage fra sin post på grund af spritkørsel. Det meddelte den markante 51-årige biskop i går. Hun har blot siddet fire måneder på sin post.

I weekenden blev Margot Kässmann stoppet af politiet, efter at hun var kørt over for rødt, og det viste sig, at hun havde 1,54 promille alkohol i blodet.

– Jeg tager hermed konsekvensen af min promillekørsel, og jeg er parat til at tage min straf, siger Margot Kässman til avisen Bild.

Ifølge tysk lovgivning risikerer hun nu at miste kørekortet i op til et år.

Margot Kässmann opgiver ikke alene posten som leder af den evangeliske kirke, men også embedet som øverste biskop i landskirken Hannover. Hendes beslutning om at træde tilbage kommer overraskende, især fordi den evangeliske kirkes råd allerede tirsdag aften meddelte, at den fortsat gerne vil have Margot Kässmann som leder. Margot Kässmann er ligeledes blevet støttet massivt i den tyske offentlighed. For eksempel har vicepræsidenten i det tyske parlament, socialdemokraten Wolfgang Thierse, sagt til flere aviser, at Margot Kässmann forsat bør lede den evangeliske kirkes råd.

– Gejstlige er også kun mennesker. Kirkens hellighed betyder ikke, at præsterne også skal være hellige, siger Wolfgang Thierse.

Tysk presse har været meget tilbageholdende med at kritisere biskoppen.

For eksempel skriver Süddeutsche Zeitung:

"Margot Kässmann skal bekende, hvad hun har gjort, og tage den straf, som venter hende, og hun skal vise, at hun fortryder. Men hun skal samtidig blive på sin post: som et forbillede med fejl. For den evangeliske kirke har endnu aldrig påstået, at den var ufejlbarlig."

Ifølge en undersøgelse på telefonselskabet t-onlines internetside mener 60 procent af 14.000 tyskere, at Margot Kässmann fortsat bør være leder af den evangeliske kirke.

Margot Kässmann har altså valgt at gå af, ikke fordi hun er tvunget til det, men fordi hun har handlet etisk ukorrekt. Det er første gang, at en kirkelig topleder i Tyskland drager så vidtrækkende konsekvenser af sine handlinger.

Dermed fik Margot Kässmann kun cirka fire måneder som øverste leder af den evangeliske kirke, men hun har i løbet af den korte tid skabt meget blæst om sin person. Hun har irriteret Vatikanet, fordi hun tydeligt gav udtryk for, at man ikke skal vente store fremskridt på det økumeniske område, så længe Benedikt XVI er pave. Værre endnu er hendes forhold til den russisk-ortodokse kirke. Forbindelserne mellem de to kirker ligger nærmest på is, fordi russerne ikke vil acceptere en kvinde som leder af den evangeliske kirke.

Nu forventes det, at den evangeliske kirkes forhold til både katolikkerne og den russisk ortodokse kirke vil blive bedre, når Margot Kässmanns mandlige efterfølger, Nikolaus Schneider, overtager ledelsen af kirkens råd. Han har hidtil været formand for kirkerådet i den evangeliske kirke i området Rheinland.