Prøv avisen

Tyske kirker går sammen i krisen

Mange tyske Kirker har især efter år 2000 sparet kraftigt på budgetterne, blandt andet ved at sammenlægge sogne. - Foto: colourbox.

Flere kirkefusioner på vej i Tyskland. Det sparer penge og styrker profilen, siger kirkefolk

Faldende medlemstal og finanskrise har tvunget mange kirker i Tyskland til at spare. Ifølge prognoser vil den evangeliske kirke miste halvdelen af sine indtægter frem til 2030. Som konsekvens heraf er kirkens store landskirker begyndt at rationalisere. Senest er det blevet meddelt, at landskirkerne i Hamburg, Schleswig-Holstein og Mecklenburg-Vorpommern vil fusionere til en fælles nordtysk kirke i 2010.

Kirkerne håber på at kunne spare udgifter og samtidig styrke profilen ved det nye tiltag.

- Når kirkerne går sammen, vil det styrke protestantismens stemme i det nordlige Tyskland, siger Schleswigs biskop Gerhard Ulrich.

Også tyske katolikker har måttet rationalisere.

- Vi ved, at recessionen vil have en negativ indflydelse på den katolske kirkes indtægter. I 2007 og 2008 gik det tyskerne så godt, at kirkeskatten bragte os øgede indtægter. Dette overskud vil vi de kommende år bruge til at udbedre budgettet med, når skatteindtægterne falder igen, siger den katolske kirkes informationsmedarbejder i byen Køln, Patricia Jungnickel, til avisen Rheinische Post.

Kirkerne har især efter år 2000 sparet kraftigt på budgetterne, blandt andet ved at sammenlægge sogne. I øjeblikket forbereder for eksempel flere katolske sognekirker i delstaten Nordrhein-Westfalen sig på at skulle sammenlægges til et kæmpe sogn i 2010.

dachs@kristeligt-dagblad.dk